Замесиха бг компания в кражба на 40 млн. евро от бланки за паспорти в Молдова

Българска компания е замесена в кражба за 40 млн. евро в Молдова. Правителството на страната е спряло купуването от Агенцията за обществени услуги на бланки за паспорти на обща стойност 500 милиона молдовски леи (около 25 милиона евро) във връзка с установени закононарушения, съобщи министър-председателката Наталия Гаврилица, цитирана от ТАСС.

Тя обясни на брифинг, че агенцията има договор с литовска компания, по който е била плащана премия в размер на 13,6 евро за всеки издаден паспорт. От 2014 г. са платени общо над 40 милиона евро. Преведените пари обаче отиват не в Литва, а в българска компания, която има само двама служители.

"Имаме всички основания да смятаме, че това е кражба", каза молдовската премиерка. Тя отбеляза, че сключването на договора са били допуснати голям брой нарушения, предаде БТА.

"Материалите с всички неопровержими доказателства са изпратени в прокуратурата", съобщи Гаврилица и подчерта, че очаква оперативни действия за разкриване на случая.

Борбата с корупцията е главен приоритет на новото молдовско правителство, което встъпи в длъжност в началото на миналия месец. То бе съставено от прозападната Партия на действието и солидарността, която спечели абсолютно мнозинство в парламента на изборите, свикани през юли от президентката Мая Санду. Прозападната Санду стана държавен глава в края на миналата година, побеждавайки на изборите през ноември проруския президент Игор Додон.

"За трийсет години независимост политическата класа в Молдова се занимаваше само с обогатяване", каза Гаврилица и предложи пакет антикорупционни мерки. Тя обеща средствата, придоби с корупция, да бъдат конфискувани и използвани за ремонта на училища, пътища и други социални обекти, отбелязва ТАСС.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Киро пора

Киро пора

04.09.2021 | 21:27

Много хубава снимка евраци

Отговори
1 0
Стоичков

Стоичков

04.09.2021 | 17:43

Кога и тук ще почнат като в Молдова да пълнят бюджета със средства придобити от корупция и схеми за обогатяване.

Отговори
1 0
голем смех

голем смех

04.09.2021 | 09:05

ха ха ха ....само в молдова не бяха се прочули....

Отговори
6 0
голем смех

голем смех

04.09.2021 | 09:04

еее тая Гаврилица как се изгаври с бандата на баце той ги прави така той още един... за да не дели.... ето от къде се пълни шкафчето....и защо баце си пази парите с пищовче..... тая Гврилица е МАТА хари.... как ги хвана в крачка....

Отговори
4 3
Драган

Драган

04.09.2021 | 10:42

Незнам нали са от бандта на Баце но съм сигурен че са свързани с червената мафия. Комунисти та дрънкат такива са тези.

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?