46

Заловиха седем шпиони, свързани с Мосад, пътували през България

Турската национална разузнавателна организация (МИТ) задържа седмина специално обучени шпиони, за които се смята, че работят за израелската разузнавателна служба Мосад.

Тези агенти, петима от които араби и двама - турци, са изпратени от Сърбия през България, за Дубай и след това в Банкок като туристи. Те са преминали техническо обучение в тайния тренировъчен център на Мосад в Тайланд. След като завършили обучението си, шпионите се върнали в Истанбул. 

Тези работещи в Турция агенти се насочвали и проследявали предимно лица от близкоизточен произход, като се опитвали да получат техническа, а понякога физическа информация, съобщава частния телевизионен оператор CNN Тюрк.

В хода на спецоперацията е установено, че заловените са участвали в сложна схема за създаване на фалшиви сайтове. Чрез тези измамни платформи шпионите са примамили своите целеви лица да получат достъп до сайтовете, като впоследствие са получавали достъп до мобилните им телефони и така извличали ценна информация.

СиЕнЕн Тюрк

Докладите сочат, че оперативните агенти са били част от тайна единица, наричана „призрачна клетка“, която е преминала специализирано обучение в специалните лагери на Мосад в чужбина. Установено е, че чувствителната информация, получена от шпионите, в крайна сметка е била предадена на клетки на Мосад, разположени извън Турция.

Израелските агенти също се опитвали да изнудват жертвите си, когато не успяват да получат информация чрез технически средства. Съвсем наскоро те иззели мобилния телефон на сирийски бизнесмен в истанбулския квартал Кагътане. В същото време те нахлули в къща в друг краен квартал Башакшехир и откраднали компютри и документи.

СиЕнЕн Тюрк

След операцията всичките 7 души са задържани от полицията в Истанбул. По време на разпитите те са признали за участие в шпионската дейност.

Турските власти сега наблюдават отблизо общо 56 лица, за които се смята, че са свързани с 9 отделни клетки на Мосад, действащи в страната, съобщи CNN Тюрк, което предполага, че тези лица са заподозрени, че работят от името на израелската разузнавателна агенция и се считат за високопоставени, приоритетни цели за разследване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Станчев

Станчев

06.07.2023 | 15:40

Имам си работа с евреи от Израел,вярват единствено само и само на себе си и на никой друг,не ми се вярва обучителен център на Мосад извън Израел ... ???

Отговори
0 0
Агентът на МОСАД

Агентът на МОСАД

06.07.2023 | 16:21

Алексей Петров кога ще го задържат

Отговори
1 0
Магарев

Магарев

05.07.2023 | 15:02

Според нашите управленски и тролове шорошляци освен руски шпиони вече други няма!

Отговори
10 5
777

777

05.07.2023 | 18:33

Много си прав, според настоящите слуги наречени управляващи, американските и други западни шпиони не са шпиони, а с-кс партньори

Отговори
9 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?