Следвайте ни

Заловиха руски терористи от Ислямска държава в Истанбул

viber icon

Службите за борба с тероризма в Истанбул след нощна акция в целия град заловиха 13 заподозрени, свързани с терористичните групи Даеш (Ислямска държава) и свързаната с Ал Кайда, групировка Хаят Тахрир ал Шам. Всички заподозрени са чужди граждани, включително руски граждани и от неназовани страни от Централна Азия.

В операцията бе насочена специално към издирване на чуждестранни бойци терористи. Полицията едновременно нахлу в 16 места в осем от кварталите на града. Властите конфискуваха документи и цифрови материали, съдържащи пропаганда на терористичните групи. Източници по сигурността съобщиха, че заподозрените са участвали в терористични дейности в Сирия, Ирак и други страни от Близкия изток пряко или косвено.

Турция определи групировката Хаят Тахрир ал Шам като терористична група през август тази година. Това е най-мощният терористичен съюз в Идлиб, последният основен контролиран от опозицията анклав извън контрола на Башар Асад. След падането на Халеп през ноември 2016 г. десетки опозиционни групировки, включително Ахрар ал Шам и групировка Хаят Тахрир ал Шам, останаха в района.

Независимо от това, Даеш беше по-активен в Турция с поредица от атаки, които убиха стотици през последните няколко години. Според данни на МВР най-малко 2000 души са били арестувани, а 7000 други са депортирани при операции срещу Даеш в Турция през последните години, докато на около 70 000 души е отказано влизане в страната заради предполагаемите им връзки с терористичната група.

Турция беше една от първите държави, които признаха Даеш като терористична група през 2013 г., веднага след като се появи. Оттогава страната е била многократно атакувана от терористите на Даеш, включително 10 самоубийствени атентата, седем атентата и четири въоръжени атаки, при които загинаха общо 315 души и бяха ранени стотици други. В отговор Турция започна военни и полицейски операции в страната и в чужбина, за да предотврати по-нататъшни нападения.

Има данни, че терористичните групи сега работят за създаването на нова формация в Турция, след като нанесе тежки удари в Ирак и Сирия. Според показанията на терористи, задържани при предишни операции в провинция Адана, Даеш се опитва да отвлече съдии, прокурори и държавни служители като откуп в замяна на своите терористи, държани в Ирак и Сирия.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?