4020

Заловиха роднина на бившия лидер на Ислямска държава в Турция

Турските части за борба с тероризма са арестували роднина на бившия лидер на Ислямска държава/ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади в Кършехир, Централна Турция.

Силите за сигурност започнаха операцията, действайки въз основа на подробна разузнавателна информация и информация, че роднина на Ал Багдади, който е участвал в терористични дейности от името на организацията, е в Киршехир.

Заподозреният често е сменял адреси, за да избегне разкриването, носейки шапки, шапки и маски, казаха източници от сигурността.

Източниците от службите за сигурност все още не са потвърдили категорично точното естество на роднинската връзка на заподозрения с бившия лидер на ИДИЛ. Заловеният терорист е предаден на съда за арест.

Ал-Багдади, избягалият лидер на ИДИЛ, се самоуби по време на военна операция на САЩ в Северозападна Сирия през 2019 г. Багдади стана известен през 2014 г., когато обяви създаването на „халифат“ в райони на Ирак и Сирия.

Халифатът е ислямска форма на управление, която представлява политическа и религиозна система, водена от халиф. Халифът се счита за наследник на пророка Мохамед и е лидер както на мюсюлманската общност, така и на ислямската държава. Тази система има за цел да обедини мюсюлманите под едно ръководство и да управлява в съответствие с ислямските закони и принципи (шариат).

Първият халифат е основан след смъртта на Мохамед през 632 г., като първите четири халифа (известни като Праведни халифи) са били избрани за негови наследници. С течение на времето халифатите стават важни политически и културни центрове в различни части на света, включително Умаядския, Абасидския и Османския халифат.

Турция беше изправена пред поредица от атаки, свързани с ИДИЛ през последните години, включително атака срещу католическа църква в Истанбул през януари.

Наскоро турските сили за сигурност проведоха мащабна операция в Истанбул, насочена към финансовата мрежа на терористичната организация, в резултат на която бяха задържани няколко служители от обменни бюра и външнотърговски компании.

През 2023 г. турските разузнавателни сили убиха Абу Хюсеин ал Кураши от ИДИЛ в Сирия.

ИДИЛ избра Кураши за свой шеф през ноември 2022 г., след като предишният лидер беше убит при операция в Южна Сирия.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?