1553

Заловиха най-голямата пратка каптагон в Турция

Турският министър на търговията Мехмет Муш обяви, че митническите служители на пристанището Амбарлъ в Истанбул са конфискували 12,3 милиона хапчета каптагон. Това е най-голямото количество, залавяно някога.

Хапчетата, тежащи общо 2,09 тона, са открити в транспортен контейнер. Той е бил разтоварен от кораб, пристигащ в Турция, и след това е бил натоварен на друг кораб за износ от страната. Пристанището на пристигане и дестинацията на контейнера не бяха разкрити пред медиите.

Министърът каза, че чужд гражданин, смятан за "организатор" на контрабандата, е бил заловен на летището в Истанбул, докато се е опитвал да избяга, придаде агенция Ихляс.

Амбарлъ е оживено пристанище от европейската страна на Истанбул, което служи като център за товарни кораби. Митническите служители и полицията за борба с наркотиците са иззели тонове наркотици от кораби, пристигащи в пристанището в миналото, особено от страни от Южна Америка.

Турция е транзитен маршрут за контрабандистите на наркотици, действащи между Азия и Европа. Наркотиците от Азия се внасят контрабандно в Европа през Турция, докато синтетичните наркотици, произведени в Европа, се внасят контрабандно в Близкия изток. Страната обаче засили усилията си за премахване на трафика на наркотици, от който печелят терористични групи и международни банди.

През юли близо 20 000 заподозрени са били задържани в над 15 000 общонационални операции за борба с наркотиците, според данни на вътрешното министерство на Анкара. Заедно с 1,7 тона канабис и 242 килограма хероин, силите за сигурност иззеха около 30 000 хапчета каптагон през юли, при операции на различни места в Турция.

Каптагонът, създаден през 60-те години на миналия век като алтернатива на други синтетични наркотици, се разпространи изключително в Близкия изток през последните години. Има данни, че няколко терористични групи, включително Ислямска държава (Даеш), печелят от търговията с него.

Голяма част от каптагона се произвежда в Сирия и Ливан и се пренася контрабандно до основния потребителски пазар в Персийския залив. Използва се от свръхбогатите в Саудитска Арабия като хапче за партита. То също се употребява и от въоръжени бойци заради усещането за непобедимост.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?