1553

Заловиха Хавиер "Господът", един от наркобосовете на Мексико

Мексиканските власти заловила един от лидерите на мощния картел Синалоа, съобщиха в събота военноморските сили и прокуратурата на щата Морелос.

Франсиско Хавиер Родригес Ернандес, известен като "El Senoron" (Господът) беше задържан в петък в туристическия град Масатлан, в северозападния щат Синалоа, при операция на агенти на флота.

Родригес Ернандес, за когото се твърди, че оглавява картела в централния щат Морелос, е издирван за редица убийства, включително убийството на трима лекари през април 2020 г., според службата на главния прокурор на Морелос.

„В допълнение към горното той е издирван и за участие и деяния на организирана престъпна формация и е един от основните генератори на насилие в щата Морелос“, добавя се в изявлението на прокуратурата на щата Морелос, който е съседен на столицата Мексико.

„Господът” също е обвинен, че контролира няколко лаборатории за производство на синтетични наркотици. През юли миналата година властите предложиха награда от 25 000 долара за информация, водеща до ареста му.

Самият бос на наркокартела Немесио "Ел Менчо" Осегера е един от най-издирваните наркобосове в света. Американската администрация за борба с наркотиците предлага $10 милиона за ареста му.

Картелът Синалоа, най-голямата престъпна група в Мексико, се появи през 2010 г. след смъртта на регионалния му лидер. Мексико е в капан в спирала от насилие, довело до смъртта на над 340 000 души от 2006 г., когато правителството започна противоречива операция срещу наркотиците с участието на федерални войски. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Гле ку нящу

Гле ку нящу

01.05.2022 | 17:45

А наш чифутския Бренънчо що не го хватят у Димократична Украйна Щот е главен доставчик на Бело на Зеленчук и чифутската му компания Глей Ко нящу

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?