Следвайте ни

Заловиха голяма пратка марихуана и хероин, предназначена за Европа

Конфискуван е близо тон марихуана в Диарбакър и 200 кг хероин във Ван

viber icon

Близо 1 тон марихуана и стотици хиляди корени канабис са иззети в югоизточна Турция, съобщиха официални представители на силите на реда там.

Според изявление на областния управител, жандармерийските сили са иззели 994 килограма марихуана и над 247 000 корена канабис по време на полицейски акции на 30 различни места в област Лиша, в източната провинция Диарбекир вчера.

Набезите са част от продължаваща антитерористична операция в района, се казва в изявлението и се добавя, че растенията са унищожени на мястото от жандармерията.

Операцията срещу „наркотероризма“ има за цел да хвърли светлина върху контрабандистите на наркотици и производителите, работещи с терористичната група ПКК, която отдавна действа в Диарбекир и по-широкия югоизточен регион.

Полицейските сили в източната провинция Ван иззеха над 282 килограма хероин при две акции вчера. При първата, 122 килограма хероин са иззети от камион, опитващ се да вкара наркотиците в страната. След съдействие на шофьорът на камиона със силите на реда, е открито и второ скривалище, където са открити още 161 килограма хероин. В операциите са задържани трима души.

Силите за сигурност често извършват операции в областите за отглеждане на канабис, свързани с ПКК, в селските райони Диарбекир.

ПКК се обвинява в контрабанда на наркотици от и за Европа, както и за отглеждане на канабис в югоизточна Турция като начин за финансиране на незаконната си дейност.

В доклад на турската полиция, публикуван миналата година, се казва, че терористичната група произвежда хероин в лаборатории в лагерите си в Северен Ирак, за да го продава в Европа.

Съобщава се, че ПКК е финансирала терористични актове чрез незаконната търговия с наркотици още през 80-те години, като Интерпол изчислява, че до 80% от европейските пазари на незаконни наркотици се доставят от контролирани от ПКК мрежи за трафик.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?