Следвайте ни

Заловиха голи мигранти на турско-гръцката граница

viber icon

Турските граничари задържаха десетки незаконни мигранти, някои от тях - без дрехи. Мигрантите се оплакали, че били претърсени и бити от гръцки служители и след това изпратени обратно през границата. Това съобщи турското министерство на отбраната.


Министерството отбеляза, че около 42 незаконни мигранти, 12 от тях голи, били задържани в провинция Одрин близо до гръцката граница този уикенд.


Мигрантите казали на турските гранични звена, че гръцката страна не им е давала храна или вода, малтретирала ги е, събличала ги и ги е принудила да преминат в Турция.


Те бяха прехвърлени в Одринското командване на жандармерията, съобщиха от министерството.

Турция вече е домакин на близо 4 милиона сирийски мигранти. Длъжностни лица казват, че страната не може да се справи с нова бежанска вълна.


Анкара многократно се оплаква, че Европа не е изпълнила обещанията си по споразумението за бежанците между ЕС и Турция от 2016 г., за да помогне на мигрантите и да спре по-нататъшните мигрантски вълни.


През последните години Турция и Гърция бяха ключови транзитни точки за мигрантите, целящи да преминат в Европа, бягайки от войната и преследването, за да започнат нов живот.

На 3 март Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) заяви, че практиката на Гърция да изтласква незаконни мигранти обратно в Турция представлява явно нарушение на Конвенцията за бежанците от 1951 г., Европейската конвенция за правата на човека и правото на Европейския съюз.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (1)

Anatema

Anatema

29.06.2021 | 22:21

MAMITSATA IM BEZVERNA,LUKAVA,GRATSKA !

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?