Следвайте ни

Заловиха българи да пренасят кокаин за $41 милиона в ЮАР

viber icon

Южноафриканските власти дадоха тежки присъди на български граждани за организирането на контрабанда на кокаин, включваща поне три кораба, предава БГНЕС.

Мъжете, идентифицирани от прокурорите като Марио Радославов Васев, Асен Георгиев и Атанас Михайлов Биков, бяха арестувани по време на акция за залавяне на наркотици, пренасяни с товарен самолет Windward на 1 март. Южноафриканската полиция е следила контрабандистите в няколко пристанища.

След прехвърляне на дрогата през няколко кораба в края на февруари, разследващите заловиха престъпниците с пратка от 973 блока кокаин и над 1 милион долара в брой. Стойността на конфискуваната дрога на едро на южноафриканския пазар се оценява на 41 милиона долара, което го прави второто по големина изземване на кокаин в страната. Корабът е задържан, заедно с още двама заподозрени в контрабанда.

Само за два месеца южноафриканските прокурори осъдиха заподозрените ръководители на контрабандната мрежа Васев, Георгиев и Биков за незаконно влизане в Южна Африка и търговия с наркотици. След като отчитат прекараното в ареста време първите двама получиха съответно 12 и 13 години затвор (освен ако не бъдат осъдени по-късно за ново престъпление). На тримата е отнето имущество, свързано с контрабандните им дейности, включително луксозни автомобили, закупени в Южна Африка.

Шестимата членове на екипажа на задържания кораб, плаващ под флага на Мианмар и още един български гражданин бяха освободени. В ход е разследване за връзките и мрежата за разпространение на дрогата на контрабандистите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?