Следвайте ни

Заловиха 30-годишен скандален бизнесмен

viber icon

Кариерата на начинаещия 30-годишен "бизнесмен" Мехмет Айдън завърши късно в събота, когато главният заподозрян в мащабна пирамидална схема беше задържан и докаран в страната от Бразилия, с белезници и в компанията на полицаи.

Айдън е основател на скандалната "Чифлик банка", която е виртуален симулатор на земеделие, който обеща на своите потребители да превърнат виртуалните животни и култури в реални, ако инвестират пари. Айдън, който създаде фирмата през 2016 г. и отвори ферми в реалния свят и започна да изплаща парите с нарастването на потребителската база на "Чифлик банка". 

Но както при всички пирамидални схеми, плащанията спряха след известно време и жалбите започнаха да се трупат. 

Когато през 2018 г. е започнато наказателно разследване и са конфискувани активите на компанията, собственика изчезва и се появява в различни страни в Южна Америка. Там той води луксозен живот. Накрая, миналата седмица, след години в бягство, той пусна видео в социалните мрежи и обяви, че ще се предаде. 

След приключване на процеса му на екстрадиция той бе отведен в Истанбул и задържан. Смята се, че заподозреният е събрал еквивалент на над 131 милиона долара (1,14 милиарда TL) от над 130 000 души чрез своята онлайн схема, вдъхновена от компютърната игра FarmVille. 

Прокурорите искат над 75 000 години затвор за Айдън, по обвинения, включително за създаване и управление на незаконна организация, измами и пране на пари. 

Обвинителен акт срещу Айдън и 18 други членове на „организацията“ обвинява заподозрените в ръководене на престъпна банда, както и в извършване на измами и пране на пари. Общо 3 762 души са сред ищците в текущ процес срещу Айдън. 

Айдън и брат му, се издирваха с международна заповед за арест до Интерпол, по искане на Турция. Те бяха обвинени в измами на хиляди хора с милиони турски лири. В обвинението срещу Айдън се съобщава, че заподозрените са събрали над 1,1 милиарда TL (130 милиона долара) от 132 222 души и са изплатили само 687,8 милиона TL обратно по тяхните сметки.

Две големи ферми, отворени с мащабни церемонии в два града в Турция, затвърдиха доверието на инвеститорите към Айдън. 

По-късно той напълно спря плащанията и Айдън изчезна, докато разследването доведе до задържането на някои от ръководителите на неговите компании и съпругата му. 

Във видео, публикувано миналата сряда чрез адвокатите си, Айдън се защити.  Той твърди: „Бях жертва като вас, защото късно осъзнах, че злонамерени хора в компанията са присвоили нечестни печалби от бизнеса.  Направих всичко възможно, за да поправя загубите на хората, докато бях в чужбина, но не можах да постигна резултати поради разследвания срещу мен.  Ще се предам на турската съдебна система, за да докажа невинността си и не се съмнявам, че съдът ще разкрие истината “, каза той.

Пред телевизионния канал TРT Хабер,  каза, че Айдън обещава да върне всичките си дългове на инвеститорите на банката.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

До Грънча от потната телевизия

До Грънча от потната телевизия

06.07.2021 | 13:20

Абе колега,ти майче не можеш да четеш.За какви руснаци говориш и за какво освобождаване.Кьорав ли си,че това момче си е от Турция и,че турските власти си го издирват.

Отговори
4 0
Грънча от ПОТната телевизия

Грънча от ПОТната телевизия

06.07.2021 | 12:26

Комунаси, завиждат на предприемчивия бизнесмен, защото е от турски произход, искат все руснаците да ги освобождават и да са под вечно руско влияние!

Отговори
0 4
@Грънча от ПОТната телевизия

@Грънча от ПОТната телевизия

06.07.2021 | 22:26

Dobro utro !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?