71

Заловените джихадисти и българина искали да убият кмета на Антверпен

Задържаните в началото на седмицата в Белгия предполагаеми джихадисти, сред които и български гражданин, са подготвяли убийството на кмета на Антверпен и председател на една от най-големите партии в страната Нов фламандски алианс - Барт де Вевер. Това съобщават местни медии, като се позовават на данни от прокуратурата, предаде БТА.

Допълва се, че сред целите на заподозрените в тероризъм са били също полицейски управления. Де Вевер е бил нарочен заради въведената забрана общинските служители в Антверпен да носят религиозни символи. Прокуратурата е пояснила, че подготовката на атентатите не била напреднала до степен, в която да са били определени датата и часовете на ударите. Допълва се, че задържаните са били следени от известно време от службите за сигурност и е установено, че бързо са се радикализирали.

 
По-рано местни медии уточниха, че някои от заловените са били свързани с терористите от "Ислямска държава" - организацията, поела отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 година. Де Вевер многократно бе заплашван в последните години от различни престъпни среди и неколкократно бе поставян под засилена охрана.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Милка

Милка

31.03.2023 | 13:37

Мръсници! Неблагодарни, при това! За всичкото ДОБРО, което Обществото там им е дало!

Отговори
4 1
Мвр на Кале

Мвр на Кале

31.03.2023 | 12:56

Ш*бан, цига*ин,потен. Защо не пишете? Явно всички медии имате спусната директива! И да се разбере дол*н ман*ал с българска лична карта.

Отговори
4 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?