2374

Залезът на жените: Афганистан въведе задължителната бурка за "достоен и безопасен живот"

Ръководството на афганистанските талибани нареди на всички афганистанки да ходят с бурка на обществени места, предаде Асошиейтед прес, цитирайки министерството за разпространяване на добродетелите и изкореняване на пороците, съобщава БТА.

"Желаем нашите сестри да живеят достойно и безопасно", каза Халид Ханафи, и.д. ресорният министър в правителството на талибаните. Задължителното носене на бурка бе оповестено и в разпореждане на върховния лидер на талибаните Хайбатулла Ахунзада, представен пред медиите, съобщи Франс прес.

В него се казва, че "жените, които не са много млади и не са много стари", трябва да закриват лицето си пред всички мъже, които не са членове на семейството" . Затова и препоръките са да се носи бурка, дреха, покриваща жените от глава до пети само с отвор за очите.

Такива ограничения за начина, по който трябва да се обличат жените, имаше по време на предишното твърдолинейно управление на талибаните между 1996 и 2001 г.

След идването си отново на власт миналата година талибаните решиха да не отварят училищата за момичета над 6. клас. Те се отметнаха от обещанието си да не пречат на момичетата да учат и решиха да удовлетворят исканията на твърдото ядро сред привържениците си за сметка на още по-голямата си изолация от страна на международната общност. Това решение попречи на опитите на талибаните управлението им да бъде признато от международните финансови донори във времена, когато Афганистан изпада във все по-тежка хуманитарна криза. Международната общност призова ръководството на талибаните да отвори отново училищата.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?