Следвайте ни

Закон забранява разточителното хранене в Китай

viber icon

За правителството на Китай по-рано изхранването на огромното по брой население беше постоянно предизвикателство. След като успя да се справи с решаването на този проблем, сега властите се заеха с борбата срещу разточителното използване на продукти, което е достигнало големи мащаби. Китайският лидер Си Дзинпин заяви, че "явлението разхищение на храна ужасява и огорчава", и нареди сред гражданите да се насърчава умереността в храненето. Президентът на Китай призова хората да развият чувство на срам заради „разточителството при храната и гордост от икономията“, пише актуално.ком.

След указа на Си Дзинпин в Китай стартира акция „Чиста чинния”, към която вече се включиха милиони. Хората споделят в социалните мрежи снимки и видеоклипове с празни чинии, показвайки, че цялата храна е изядена. Всяка година в Китай се изхвърлят около 35 млн. тона храна още преди да е стигнала до потребителите. Ежедневно във всеки от 500-те града на Китай се произвеждат средно около 50 тона хранителни отпадъци. Според проучвания, в Пекин, Шанхай, Чънду и Лхаса годишно се изхвърлят средно по 17-18 милиона тона продукти, с които биха могли да бъдат изхранени 30-50 милиона души. Едни от най-големите източници на хранителни отпадъци в Китай са корпоративните партита. В ресторантите е прието да се поръчват разнообразни блюда в големи общи порции, а не за всеки човек поотделно. Ако остане храна, тя се опакова за вкъщи. Малко по-различна е ситуацията с корпоративните банкети, тъй като при тях хората се чувстват неудобно да вземат храна със себе си и тя остава неизядена в големи количества.

Властите в Китай не за първи път се занимават с този въпрос, като особено внимание се отделяше на решаването на проблема с недостатъчната осведоменост при децата относно необходимостта да бъдат пестеливи при храненето. Независимо от това феноменът разточителство все още съществува. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?