4020

Закон за криптовалутите ще бъде въведен в Турция

Турция подготвя законопроект за регулиране на активите в криптовалута.

Законодателството цели привеждане в съответствие с международните стандарти и намаляване на рисковете.

То също така се стреми да засили сигурността и съответствието на крипто платформите.

Блумбърг

Криптовалутата продължава да завладява инвеститорите в световен мащаб и Турция се готви да навлезе на регулаторната арена с предложен законопроект относно крипто активите. Беше обявено, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР)  ще представи цялостен план за регулиране в парламента тази седмица, целящ да постави платформите, работещи с крипто активи, под ръководството на Борда на капиталовите пазари (SPK).

Основата за това законодателно усилие е подготвена щателно под ръководството на председателя на партийната група на ПСР Абдула Гюлер. Според ТВ Блумбърг предложението не само има за цел да улесни операциите на платформите за крипто активи, но и да намали рисковете, свързани с такива транзакции, и да доближи практиките на Турция до международните стандарти.

В основата на предложения регламент е изчерпателна дефиниция на крипто активи, предназначена да обхване голямо разнообразие от криптовалути. Законодателството има за цел да подложи платформите, улесняващи търговията с криптовалута, на лицензиране от SPK, като по този начин увеличи надзора и гарантира съответствие с нормативните изисквания.

Ключовите области, които трябва да бъдат разгледани, включват сигурно съхранение както на парични средства, така и на крипто активи, взаимоотношения клиент-платформа и прилагане на санкции и наказания за неспазване.

Блумбърг

Освен регулаторния надзор, проектът включва и разпоредби за укрепване на иновациите в технологията Blockchain. Той има за цел да даде на SPK правомощието да регулира разработчиците на Blockchain и подобни технологии и да въведе изискване за лицензиране за разпространението на криптовалути, свързани с тези иновации. 

В ерата на дигиталната трансформация предложената регулация относно крипто активите може да възвести нова ера за финансовия сектор на Турция, твърдят специалисти в областта.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?