2374

Захарова заплаши целия ЕС за изгонените от България дипломати, нищо не каза за Чехия

Москва предупреди, че отговорът на Русия за експулсирането на 70 руски дипломати от България може да се приложи в целия ЕС. Това съобщи руското външно министерство, цитирано от АФП.

„Политизираното решение на София да съкрати неоснователно дипломатическия ни персонал в България със сигурност няма да остане без двустранен отговор“, каза в изявление говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова коментира, че експулсирането на дипломатите от България "далеч е надхвърлило дипломатическата практика“, и призова София и ЕС да „размишляват върху принципа на реципрочност, който е в основата на дипломатическите отношения“.

„ЕС трябва да разбере, че необмислената подкрепа за антируски действия от страна на отделни страни членки поставя отговорността за последствията от тях върху целия ЕС, включително от гледна точка на ответни мерки от наша страна“, добави тя.

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова обмисля закриване на посолството на Русия в България, след като София отказа да отмени решението си за експулсиране на 70 руски дипломатически служители.

Броят на изгонените е безпрецедентен за България, която е член на Европейския съюз и НАТО, но има традиционно близки връзки с Русия. София твърди, че дипломатите са уличени в "работа срещу българските интереси".

ЕС "изрази съжаление за неоправданата заплаха от страна на Руската федерация за прекъсване на дипломатическите връзки с България", като нарече мярката "непропорционална". Много европейски страни изгониха руски дипломати след военната операция срещу Украйна на 24 февруари, като Москва отговоря с подобни мерки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
1944

1944

05.08.2022 | 10:32

Ало-о-о,Шекерова,удобно ли е да плюеш по нас-Българите,които разбъркахме шпионския ви кошер на балканите? Защо не кажеш нещо за изгонените руски шпиони-"дипломати" от Чехия? Европейския съюз разбра,че с вас неможе да има сътрудничество! Навсякъде,където има руснаци,2/3 от тях са шпиони на КГБ. Погледнете проспериралите европейски държави,към които бягате при възможност,и вашето окаяно положение,че още живеете в землянки и серете на двора на старите си дървени колиби. Защо никой не избяга в тъ,пата ви русия,а всички комуняги бягат все на запад? Проста КРАВА!

Отговори
3 1
пътник

пътник

05.07.2022 | 07:49

"Руски фашизъм ще запълни черната дупка на болшевизма в Русия." /световно известен политически наблюдател, 1992 г./

Отговори
9 5
Богдан Велински

Богдан Велински

05.07.2022 | 06:59

Руска шльоковщина! Минаха десетилетия, и нищо не промениха, останаха ватници и ушанки. Светът се промени и отбеляза прогрес. Германците преосмислиха и надживяха времето на Хитлер, а русите пропаднаха! Путин ги завлече назад при Ленин през 1917 г. Продължават със заплахите, грабежите, убийствата и рушат без срам! Всъщност те само това могат. Доказаха го отново на целия свят!!! Руска паплач, пасмина професионални убийци! Това е което умеят като нация, ето затова никой не ги иска!!!

Отговори
14 5
До Захарова

До Захарова

05.07.2022 | 05:48

Захарова, дай малко пари и на мене да напиша нещо хубаво за Русия. Само ниес тебе ще си знаем че е лъжа.

Отговори
12 6
Пловдив

Пловдив

05.07.2022 | 00:24

На рашките щом не им хареса нещо веднага започват да заплашват с война. За тях всичко се разрешава със заплахи и насилие. Много назадничава нация и нямат оправяне.

Отговори
15 7

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?