Следвайте ни

Загадка! Откриха древно морско чудовище в Антарктида

viber icon

Останки от истинско морско чудовище бяха изкопани в Антарктида от група аржентински учени.

Изумителната находка представлява скелет на еласмозавър - едно от най-едрите създания, плували в океаните по времето на динозаврите.

Скелетът е изкопан изпод замръзналата земя на остров Сиймур, известен също и под името Марамбио. Това в един от 16-те големи острова, разположени покрай бреговете на Антарктическия полуостров и дом на постоянната изследователска база на Аржентина.

Откриха древно морско чудовище в Антарктида

Находката е подробно описана в статия, публикувана наскоро в списание Cretaceous Research.Според екипа това е най-тежкият скелет на древно „морско чудовище“, откриван някога. След анализ на всички останки, учените стигнали до извода, че когато е бил жив, еласмозавърът е тежал между 12 и 15 тона и е бил дълъг малко над 12 метра.

Останките на еласмозавърът хвърлят нова светлина върху този вид морски влечуги, живели преди повече от 66 милиона години.

Откриха древно морско чудовище в Антарктида

Според National Geographic, находката за пръв път е открита през 1989 г. от учен от университета Пърдю, по време на експедиция. Неспособен да изкопае скелета сам, той споделил с други изследователи точното местоположение на своето откритие.

Така проектът по изкопаването на древното създание, бива поверен в ръцете на Аржентинския антарктически институт, който има постоянна изследователска база на острова от 1969 г. насам.

Разкопките обаче, биват завършени напълно, едва през 2017 г., защото учените се сблъскват с множество предизвикателства, свързани с негостоприемната среда на Антарктида.

"Времето контролира всичко тук. Един ден можете да работите, а на следващия не можете, защото се е извила снежна буря", казва Хосе О'Горман, палеонтолог в Националния съвет за научни и технически изследвания в Аржентина, който работи по проекта.

В момента еласмозавърът е почти напълно реконструиран, като липсва само черепът му. Това е най-пълният скелет на такова същество, откриват досега и учените се надява да научат много от него.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ERECTUS MAXSIMUS

17.06.2019 | 10:57

Аз моето чудовище си го държа в гащите.

Отговори
0 0

@

16.06.2019 | 06:19

Тов@ е водор@.Io, бе

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?