Следвайте ни

Заев: Северна Македония е лидер във всички процеси на реформи на Балканите

viber icon

Северна Македония е лидер във всички процеси на реформи на Балканите. Това заяви в интервю за Deutsche Welle премиерът на страната Зоран Заев. Според него основната битка е за това, как младите хора да не напуснат страната.

Травмите от 16,5 години чакане на зелена светлина от ЕС са твърде големи, каза премиерът Заев в интервю за DW и каза, че сега ЕС трябва да реши дали иска по-нататъшно разширяване.

„Когато (ЕС) реши да ни даде тази заслужена следваща стъпка, нека ни се обадят, защото след 16,5 години чакане, това е твърде голяма травма. Имахме 12 положителни препоръки от Европейската комисия, имаме 100% успех в процеса на реформа според последния доклад за Западните Балкани и най-висок резултат с 63% от заключенията за изпълнение на Програмата за икономическа реформа. Ние сме лидери на Балканите. Следователно, когато вземат решение, ние сме готови, а междувременно ще продължим европеизацията на Северна Македония “, казва Заев в интервюто за предаването„ Конфликтна зона “по радио Deutsche Welle.

Македонският премиер похвали успеха на правителството си през последните четири години и каза, че една от най-важните задачи е да се предотврати емиграцията на младите хора от страната.

„Една от основните битки за всяка държава тук в Югоизточна Европа, както и за Северна Македония, е как да помогнем на младите хора да останат в страната и да си намерят работа, защото загубихме много младежи през последните 15 години. Станахме свидетели на голямо изселване от всички страни от Югоизточна Европа към Западна Европа, САЩ и други континенти. Имаме много успехи в тази посока, като се има предвид, че през последните четири години у нас сме създали над 100 000 работни места. Средната работна заплата се е повишила с 45%, а минималната заплата е нараснала с 65%. Имаме намаляване на безработицата от 24% на 16%. „Но, разбира се, подобряването на качеството на живот е най-голямата гаранция, че младите хора ще останат в страната“, каза Заев в интервю за DW.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Последният македонски цар Киро

Последният македонски цар Киро

22.07.2021 | 21:17

Македонците са най-големите идиоти на Балканите!

Отговори
2 0
Амааа!

Амааа!

22.07.2021 | 19:01

Умре циганката Касандра тека ги фалише мекетата и ониьо почнае сами да се фалят! Заев ли си Кума Лисов ли си ама си ного прос бе маке!

Отговори
2 0
Тоя човек

Тоя човек

22.07.2021 | 17:33

Е по заблуден от български гласоподаватели.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?