Следвайте ни

Заев се надява, новият български кабинет да е по-сговорчив

viber icon

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев днес още веднъж призова ЕС да удържи на думата си и да изпълни обещанието си към страната, съобщават македонските медии, предаде БТА. "Не ставаме от утре страна член на ЕС, става въпрос за следващата стъпка - свикване на първата междуправителствена конференция", каза Заев.

Той очаква от новото българско правителство лидерство, отговорност и грижа за Западните Балкани и специално грижа за нейния, както каза, първи западен съсед, Република Северна Македония, пише Слободен печат. Заев вярва, че решенията на новото българско правителство могат да придвижат страната му към ЕС, а заедно с нея и Албания, както и да открият първите междуправителствени конференции с Република Северна Македония, Албания, Черна гора и Сърбия.

Заев очаква португалското председателство на ЕС да направи "конкретни стъпки и с нас, и с България".

"ЕС трябва да вземе решение, както трябваше да направим ние, ако искаме да вървим към ЕС, да вземем решения предимно за реформите. Проявихме европейски маниери и отговорност, поехме сериозни рискове, очакваме адекватен отговор от ЕС. Този път имаме работа с ЕС, а с България имаме двустранен договор, който в значителна степен е реализиран. Наше задължение е да бъдем реалисти, да говорим реално за проблема, без прекален оптимизъм, но и без ненужно насаждане на песимизъм", каза Заев в отговор на журналистически въпроси.
Той още веднъж подчерта, че "няма преговори за македонския език и идентичност". "Когато Европа реши да ги махне /тези теми/ от масата, преговорите може да продължат. Ако са на масата, гражданите да знаят, че по-нататък няма преговори", изтъкна Заев.

Според него всички лидери на ЕС в идния период ще влязат в контакти с България и Република Северна Македония. "На 22 юни има Съвет на министрите, където се взимат решения. На 23 юни е планирана първата междуправителствена конференция. Плановете са отлични, само трябва да бъдат изпълнени" каза той.

Премиерът информира, че външният министър Буяр Османи е поискал срещи с българската страна, откъдето е било потвърдено, че ще има такива.

"И аз ще направя същото с новия премиер на България, ще установя контакти. Очакваме обаче португалското председателство да предприеме конкретни стъпки и с нас, и с Република България", каза Заев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

УМЕН

УМЕН

15.05.2021 | 23:48

КАТО се има предвид че 80% от електората на БСП са македонци на Българска служба под Руска шапка като нищо да направят поредното национално предателство както го правеха 45-години комунизъм пак ще искат да отцепят територии от България.....

Отговори
3 0
Иван

Иван

15.05.2021 | 18:38

Млък, еничарин мръсен!

Отговори
5 0
USA

USA

15.05.2021 | 17:52

Надай се, жено...

Отговори
6 0
Габи

Габи

15.05.2021 | 17:07

Ако новите маниери на РС Македония се състоят в палене на Български знамена-благодарим. Дано не се намери втори Г.Димитров.Никой няма право да се подиграва на историята ни и да плюе народа ни.

Отговори
9 0
Пройчо

Пройчо

15.05.2021 | 16:59

Дано новото правителство да е по-сговорчиво и да си каже истинското мнение пред Европа, а именно, че името на тая област не е Северна Македония, а Западна България. Така вече може да ви приемат навсякъде.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?