71

Задава ли се нов световен ред? Как Путин използва палестинския конфликт

Руският президент Владимир Путин изчака три дни, преди да коментира извършеното от "Хамас" клане на израелци, което се случи на 71-вия му рожден ден

Когато го направи, той обвини Съединените щати, а не "Хамас".

"Мисля, че мнозина ще се съгласят с мен, че това е ярък пример за провалената политика в Близкия изток на Съединените щати, които се опитаха да монополизират процеса на уреждане на споровете", каза Путин на иракския министър-председател.

Минаха още шест дни преди Путин да разговаря с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, за да поднесе съболезнованията си във връзка с убийството на около 1200 израелци. Десет дни след това Русия съобщи, че делегация на "Хамас" е в Москва за преговори.

Според руски и западни политически експерти Путин се опитва да използва войната на Израел срещу "Хамас", за да ескалира това, което той определя като екзистенциална битка със Запада за нов световен ред, който да сложи край на господството на САЩ в полза на многостранна система, която според него вече се оформя.

"Русия разбира, че САЩ и ЕС напълно подкрепиха Израел, но САЩ и ЕС сега са въплъщение на злото и не могат да бъдат прави по никакъв начин", пише в блога си Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл, обяснявайки нуждата на Путин да се разграничи.

"Затова Русия няма да бъде в един лагер със САЩ и ЕС. Основният съюзник на Израел са Съединените щати, които в момента са основният враг на Русия. А съюзникът на "Хамас" е Иран, съюзник на Русия".

Москва се радва на все по-близки отношения с Техеран - който подкрепя "Хамас" и когото Вашингтон обвинява, че доставя на Москва безпилотни самолети за употреба в Украйна, която е в капана на изтощителна война с Русия.

Хана Ноте, експерт по руска външна политика, базирана в Берлин, заяви пред центъра "Карнеги" за Русия и Евразия, че според нея Москва се е отказала от предишната си по-балансирана позиция по отношение на Близкия изток и е заела "съвсем открита пропалестинска позиция".

"Правейки всичко това, Русия много добре разбира, че заема позиция, близка до общественото мнение в целия Близък изток и дори извън него - в Глобалния юг, във възгледите им по палестинския въпрос, където палестинската кауза продължава да намира отклик", каза тя.

Путин се стреми да спечели точно тези хора в стремежа си към нов световен ред, който би отслабил влиянието на САЩ.

"Най-важният начин, по който Русия може да извлече полза от кризата в Газа, е като спечели точки в съда на световното обществено мнение", каза Ноте.

Путин каза, че "когато гледаш страдащите и окървавени деца (в Газа), стискаш юмруци и ти се насълзяват очите".

Двойни стандарти

Руски политици направиха остра съпоставка между това, което според тях е картбланш, даден от Вашингтон на Израел да бомбардира Газа, и наказателния отговор на Вашингтон на войната на Русия в Украйна, в която Москва твърди, че не атакува умишлено цивилни, въпреки че убитите цивилни са хиляди.

Посланикът на Израел в ООН заяви, че Русия не е в позиция да поучава другите, като се има предвид какво прави самата тя в Украйна.

Но сенаторът от Руската федерация Алексей Пушков заяви, че Западът е попаднал в капан, който сам си е заложил, като е разкрил собствените си двойни стандарти за това как се отнася към различните държави в зависимост от собствените си политически предпочитания.

"Недвусмислената подкрепа на Съединените щати и Запада за действията на Израел нанесе мощен удар на западната външна политика в очите на арабския свят и целия Глобален юг", написа Пушков в Teлеграм.

Русия също така вижда в кризата шанс за Москва да се опита да увеличи влиянието си в Близкия изток, като се представи за потенциален миротворец с връзки с всички страни, казва бившият съветник в Кремъл Марков.

Москва предложи да бъде домакин на регионална среща на външните министри, а Путин заяви, че Русия е в състояние да помогне.

"Имаме много стабилни, делови отношения с Израел, от десетилетия поддържаме приятелски отношения с Палестина, нашите приятели знаят това. И според мен Русия също би могла да даде своя принос към процеса на уреждане на конфликта",

заяви Путин през октомври пред арабски телевизионен канал.

Има и потенциални икономически ползи, каза Марков, и допълнителен бонус - отклоняване на западни финансови и военни ресурси от Украйна.

"Русия печели от повишаването на цената на петрола, което ще бъде резултат от тази война", каза Марков. "(И) Русия печели от всеки конфликт, за който САЩ и ЕС трябва да отделят ресурси, защото това намалява ресурсите за антируския режим в Украйна."

Алекс Габуев, директор на центъра "Карнеги" за Русия и Евразия, заяви, че според него Москва е нагодила политиката си в Близкия изток в условията на войната в Украйна.

"Моето обяснение е, че това е така, защото войната се превръща в организиращ принцип на руската външна политика и (заради) връзките с Иран. Военната кампания на Русия е по-важна, отколкото например отношенията с Израел".

Влошаване на връзките

Традиционно близките и прагматични връзки на Русия с Израел пострадаха.

Приемането от Москва на делегация на "Хамас" по-малко от две седмици след клането на 7 октомври разгневи Израел, което го накара да извика руския посланик Анатолий Викторов заради изпращането на "послание, легитимиращо тероризма".

Недоволството беше взаимно; Александър Бен Цви, посланикът на Израел, беше извикан на разговори с руското външно министерство поне два пъти, а пратениците на двете страни в ООН си размениха остри думи, след като представителят на Москва постави под въпрос обхвата на правото на Израел да се защитава.

Михаил Богданов, един от заместник-министрите на външните работи на Русия, заяви, че Израел е спрял да предупреждава Москва предварително за въздушни удари срещу руския съюзник Сирия.

Когато младши израелски министър, който междувременно бе отстранен от длъжност, изрази готовност да подкрепи идеята Израел да нанесе ядрен удар по Газа, Русия заяви, че тези забележки повдигат "огромен брой въпроси" и попита дали това е равносилно на официално признание от страна на Израел, че разполага с ядрени оръжия.

Амир Вайтман, председател на либертарианската фракция в партията на Нетаняху "Ликуд", заяви, че един ден Израел ще накаже Москва за позицията ѝ.

"Ние ще завършим тази война (с "Хамас")... След това Русия ще плати цената", заяви Вайтман в интервю през октомври за руската държавна телевизия Ар Ти.

"Русия подкрепя враговете на Израел. След това ние няма да забравим какво правите. Ще дойдем, ще направим така, че Украйна да победи", каза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
И ся що съ хилиш

И ся що съ хилиш

24.11.2023 | 15:57

Ами зверствата и униженията ЩО ги наричате ХОЛОКОСТ Ами наричайте ги ГЪДЕЛИЧКАНЕ Гъди Гъди чиииифутче

Отговори
5 0
пишещ

пишещ

24.11.2023 | 15:55

И за сведениена трола - *йо - хо - хо,и бутилка ром/в случая водка/!*

Отговори
0 1
Сергей Марков е един мужик, взет за прислужник

Сергей Марков е един мужик, взет за прислужник

24.11.2023 | 15:05

Много старателен. Постоянен участник в шоуто на Соловьов.

Отговори
1 2
Доктор Манчев

Доктор Манчев

24.11.2023 | 14:37

Някакво джудже иска да създава нов световен ред за джуджетата. Ще обедини всички джуджаци, но няма да порастне а ще си остане дърто джудже, докато останалия свят ще продължи напред в предишния ред!

Отговори
4 4
пишещ

пишещ

24.11.2023 | 14:33

тролчето не вярва,че умрелите могат да сипят *умни мисли и слова*?!?

Отговори
0 2
пишещ

пишещ

24.11.2023 | 14:12

От ковчега на мъртвеца *умни мисли и слова*!

Отговори
0 1
А пък

А пък

24.11.2023 | 13:52

Ние нали сме привърженици на новото Аз например веднага се привързах като удавник за сламка към новата ни Българска история и нейния нов исторически прочит от исторически новаци Давам пример Във България не е имало турско робство а турско присъствие Немедлено приемам това второто Щото е ново създадено от новатори Нали Сега със отворени зъркели и обятия чакам Новия световен ред Писна ми да гледам стария

Отговори
3 2
Интересно е как някои искат да сме били роби

Интересно е как някои искат да сме били роби

24.11.2023 | 15:09

Факт е, че “османското присъствие” е изпълнено със зверства и унижения. Но роби не сме били. Робите нямаше да имат Възраждане, сами да строят църкви и училища, да създават литература, да се борят за свобода.

Отговори
3 2
Българин

Българин

24.11.2023 | 13:28

Пропагандаа "Марица", пропаганда! Истината е като ланския сняг - кой го видял, кой не! Времето ще покаже кой кум, кой сват, кой на к*рвата брат!

Отговори
2 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?