1553

Задържаният шпионин на Кремъл имал достъп до тайни на САЩ?

Задържаният тази седмица германски двоен агент може да е споделил с руснаците поверителни данни от разузнаването на САЩ, съобщиха германски медии.

Карстен Л., старши разузнавач във Федералната разузнавателна служба (BND), е бил арестуван в сряда по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

Офицерът е имал достъп до разузнавателни данни, споделяни от Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), британската агенция за разузнаване, сигурност и киберсигурност GCHQ и други партньорски агенции, съобщи Focus Online.

Офицерът от BND е бил специалист по анализ на данни, получени чрез наблюдение на комуникациите по целия свят, и поради тази си роля е имал достъп до разузнавателна информация, споделена от съюзниците, се казва в статията.

Разследващите са били загрижени, че разузнавачът на BND може да е споделил тази чувствителна информация и с руснаците, твърди изданието.

В изявление от четвъртък Федералната прокуратура на Германия заяви, че Карстен Л. е предал на руска разузнавателна служба "държавни тайни", които е получил по време на професионалната си дейност.

В четвъртък той беше изправен пред съдия-следовател във Федералния съд, който разпореди предварителното задържане на заподозрения по обвинения в "държавна измяна".

Отношенията на Германия с Русия бяха обтегнати заради войната в Украйна, като Берлин обвини Москва в "империализъм" и "военни престъпления", спря сътрудничеството с руските държавни органи и прие строги икономически санкции.

През последните месеци германските власти проведоха няколко разследвания срещу предполагаеми руски шпиони и информатори и експулсираха десетки руски дипломати, обвинявайки ги в провеждане на тайни дейности за дестабилизиране на демократичната система.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
И що бе Д Е Б И Л И

И що бе Д Е Б И Л И

24.12.2022 | 00:46

Много ми е интересно тия ( за сега ) трима чийййфутски Д Е Б И Л А който са ми сложили минус на коментара дали изобщо са виждали глобус или географска карта Или просто са си едни чиййййййфутски Д Е Б И Л И инатливи

Отговори
0 1
Реално погледнат -  не си прав

Реално погледнат - не си прав

24.12.2022 | 00:29

Германия е като американска територия. ако си спомним, преди 2 - 3 години стана ясно, че от Белия дом официално са си пидслушвали кацлера г-жа Меркел. И какво от това - всичко се замете под килима. С една дума - правят си каквото искат. Наскоро размениха руснак, задържан от щатите в далечния изток - Тайланд /май/. Е - международен жандарм да ти чете проповед кое е редно и кое не? Май идва края на това безвремие.....

Отговори
2 1
Реално погледнато

Реално погледнато

23.12.2022 | 21:48

Нерде ФАЩ Нерде Германия Тия у ФАЩ за какви се мислят Аз доколкото съм информиран Германия е свободна демократична страна и би трябвало семейните си проблеми да си ги решава сама и без помощта и участието дори и на комшийте А ФАЩ дори и комший не им са

Отговори
2 4

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?