71

Задържаха активистка за клевета, че турската армия използва химически оръжия

Полицията задържа Шебнем Корур Финджанджъ, ръководител на Турската медицинска асоциация (TМА), като част от разследване на твърденията ѝ, че турската армия е използвала химически оръжия в Северен Ирак.

Хюриет

63-годишната жена беше задържана по обвинения в разпространение на „терористична пропаганда“ като част от разследване, започнато от полицията за борба с тероризма, според главната прокуратура на Анкара.

Хюриет

Тя беше задържана в Истанбул след акция рано сутринта в дома ѝ и беше отведена в Анкара за разпит, съобщиха местните медии.

Хюриет

Миналата седмица турски официални лица категорично отхвърлиха обвиненията, че турската армия е използвала химически оръжия срещу терористичната организация ПКК в Северен Ирак.

 

Министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че турските въоръжени сили нямат „никакви химически оръжия в инвентара си“.

 

„Това е изключено“, добави той, заклеймявайки твърденията като „гнусна клевета“.

 

Финджанджъ е разследнана сред нейно изявление в телевизионно предаване, че е прегледала видео, за което се твърди, че показва използването на химически оръжия, и призова за „ефективно разследване“.

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган я обвини в клевета срещу въоръжените сили на Турция и в обида на страната, „като говори на езика на терористичната организация“.

 

Той обеща да предприеме действия за изчистване на TМА и други професионални организации от „поддръжници на терористичната организация“.

Анадолска агенция

„Ако е необходимо, ние ще гарантираме, че това ще бъде променено със законови разпоредби“, каза той след седмично заседание на кабинета.

 

Със своята над 35-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК е включена в списъка на терористичните организация от Турция, САЩ и Европейския съюз. Организацията е отговорна за смъртта на най-малко 40 000 души.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?