46
Следвайте ни

Задължително ваксинират всички учители в Ню Йорк

viber icon

Всички учители и работещи в училища в американския град Ню Йорк трябваше вече да са ваксинирани, когато тази сутрин удари първият училищен звънец. Това е един от първите случаи в САЩ, когато училищен район изисква педагогическият персонал да е имунизиран срещу коронавируса, съобщи БТА.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио направи в петък последно предупреждение на близо 148-те хиляди служители в държавните училища и каза, че неваксинираните ще трябва да излизат в неплатен отпуск и няма да им бъде позволено да работят тази седмица. Градските власти планират да осигурят заместници на отсъстващите учители.

 Нареждането накара много педагози да се ваксинират малко преди изтичането на крайния срок. Председателят на Обединената федерация на учителите Майкъл Мългрю каза, че към тази сутрин 97 процента от членовете на профсъюза вече са били с поставена първа доза ваксина. Това е увеличение в сравнение с миналия петък, когато с първа доза са били имунизирани 93 процента от работещите в училищата.

В петък властите съобщиха, че 90 на сто от служителите в образователния сектор са с поставена първа доза, както и 98 процента от директорите на училища. Гладкото изпълнение на нареждането ще е тест за демократа Де Блазио, който се хвалеше, че през по-голямата част от миналата учебна година градските образователни институции са останали отворени, докато други райони преминаха изцяло към дистанционно обучение.

Тази учебна година в град Ню Йорк няма да се учи дистанционно. Задължителното ваксиниране в най-голямата в страната училищна система не включва вариант с представяне на резултат от тест, но позволява изключения по медицински и религиозни причини. Разпореждането трябваше да влезе в действие миналата седмица, но беше отложено, когато федерален апелативен съд наложи временна забрана. Три дни по-късно това решение беше отменено от друг съдебен състав след подадена жалба. Подобно нареждане се очаква да влезе в сила в Лос Анджелис на 15 октомври.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?