Следвайте ни

Задължителна ваксинация за сезонните работници в Турция

viber icon

Годишната миграция преди прибиране на реколтата в източния черноморски регион на Турция продължава да тревожи здравните експерти, защото ваксинацията там изостава, а случаите растат.

Експертите предложиха ваксинацията на селскостопанските работници да бъде осъществена на място по полетата, като се препоръчва и прилагането на строги пандемични мерки в региона. Там се очакват хиляди работници и производители от големи градове да дойдат за сезона на прибиране на реколтата, който ще започне на 8 август.

Фарук Айдън, микробиолог от Техническия университет Карадениз, заяви, че „Пълната и дори задължителна ваксинация на работниците може да бъде полезна инициатива за този сезон. В противен случай нарастващият брой на коронавирус случаите в региона ще продължи да се увеличава, каза Айдън.

Здравният директор на провинция Трабзон Хакан Уста също подчерта, че тези, които идват в региона по време на сезона на събиране на реколтата, трябва да действат, като спазват предпазните мерки.

„Случаите се увеличават по начин, който не искаме. Причината е човешкото движение“, каза Уста, отбелязвайки, че случаите са се увеличили в резултат на контакти между хората без прилагане на правила за носене на маски и социално дистанциране.

Броят на новите случаи на COVID-19 в Турция скочи до 26 822, показват правителствените данни вчера, което е най-високото ниво за почти три месеца.  

Здравният министър призова турските граждани да се ваксинират срещу вируса, тъй като статистиката показва, че над 98 на сто от хоспитализираните и смъртни случаи в Турция са сред неваксинирани или само с една доза. 

Броят на новите случаи преди месец беше спаднал до 4 хил., а само преди два дни беше около 22 хил. , според данните на министерството на здравеопазването. Дневният брой смъртни случаи от COVID-19 също нарасна до 122, най-много смъртни случаи от 1 юни. 

„Ако спазваме правилата за борба с епидемията и си направим ваксинация, ще успеем да се преборим с пандемията“, заяви здравният министър Фаретин Коджа в туит, придружаващ дневните данни.

В Турция 33 на сто от населението е ваксинирано с поне две дози ваксини. Страната е приложила над 74,33 милиона дози ваксини срещу COVID-19, от януари, според министерството.

Над 41,30 милиона души са получили първата си доза, докато над 27,83 милиона са напълно ваксинирани. Турция също така е приложила над 5,2 милиона от трета доза COVID-19 ваксина.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?