1553

Забраняват електричките във фериботите до 4 гръцки острова

И по другите линии могат да ви отрежат, ако батерията е заредена над 40 процента

Внимание, хиляди български шофьори, които се готвите да атакувате гръцките острови това лято. И не само. Нова заповед там относно ограниченията за превоз на електрически автомобили, а също и на такива на LPG и CNG предизвика смут в страната, пише "Аутомедия".

Припомнен беше случай в Рафина този месец, където на Tesla беше отказан достъп до морския съд, тъй като батерията на електромобила е била заредена на 90%. А това, според властите, крие риск от пожар. Електрически или хибриден автомобил трябва да бъде зареден до процент под 40%, за да се качи на кораба. Тона не е закон, така че компаниите собственици не са длъжни да го спазват, а е по тяхна преценка .

В крайна сметка конкретната кола може да е отпътувала с друг лайнер, но от онзи ден вече  има четири острова, до които електрически, хибридни , LPG и CNG превозни средства не могат да пътуват, независимо до каква степен са заредени! Причината за забраната на автомобили с алтернативно гориво е решението на компанията Seajets. Тя е една от най-големите в Гърция. 

Когато се опитате да резервирате билет през сайта на компанията, се появява известие, което казва: „ Превозни средства, работещи с алтернативни горива (електрически превозни средства, превозни средства, работещи с втечнени и сгъстен газ) не се допускат на борда“.

Големият проблем идва, когато въпросният ферибот е единственият, който обслужва автомобили. Такъв е случаят със Seajets, тъй като сами тази компания предлага услугата до изключително популярните Скиатос и Скопелос плюс Алонисос и сравнително непопулярният у нас Агиос Еустратиос. Освен конкретните четири острова, които ставата недостъпни за хиляди автомобили, решението на компанията прави трудно и скъпо пътуването по още куп дестинации. Така че внимавайте, ако планирате да посетите Фолегандрос, Китира, Антикитира, дори Южен Пелопонес и Крит, но карате електричка или с друго от забранените горива. Ще трябва да правите маршрути чрез прекачване.

Трябва да се признае, че компанията е създала съответния отказ от отговорност, който информира пътниците, така че да не бъдат изправени пред неприятни изненади. Но търсачки за цени и билети са го споменали само в полето „Правила и условия“, които повечето от нас, нека си признаем, никога не четем. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?