Следвайте ни

Забраниха тежки камиони да минават през Истанбул

viber icon

Според нови мерки за намаляване на интензивността на трафика в Истанбул, превозните средства с голям тонажен капацитет вече няма да могат да се движат по двете околовръсни магистрали на мегаполиса.

В съответствие с решението, взето от Центъра за координация на транспорта (UKOME), тежкотоварните превозни средства, които извършват транзитен товарен транспорт и преминават през Истанбул, ще могат да използват единствено новоизградената магистрала Северна Мармара и новия трети мост над Босфора, вместо магистралите D-100 и TEM и свързаните с тях пътища.

В резултат на решението, тежкотоварните превозни средства, ще преминат през областта, без да влизат в централните райони на Истанбул. 

Според проучване Истанбул е сред петте най-големи града в света, най-силно засегнати от задръстванията.

Всеки шофьор в Истанбул е загубил 153 часа в задръстванията през 2019 г.

Неотдавна в Истанбул бе открит последният участък от 398,4 километровата магистрала Северна Мармара, която е своеобразно трето околовръстно шосе покрай Истанбул.

Проектът, който започва в европейската част на мегаполиса, преминава покрай новото летище Истанбул и пресича Босфора в близост до Черно море, по новоизградения мост Явуз Султан Селим. Това е най-дългият висящ мост в света, с дължина 1408 метра, и най-високата кула в света с височина 322 метра. 
Пътят след това продължава в азиатската част, като се включва в магистралата за Анкара. 

В проекта, чието строителство започна през 2013 г., е положен 12,4 милиона тона асфалт и са използвани 11,5 милиона кубически метра бетон. По трасето са изградени 10 тунела, 69 виадукта, 409 моста, като целта му е да осигури безопасен и удобен транзит през 16 милионния град.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?