46

Забраниха пластмасата в този град, резултатът е фантастичен

За шести пореден път град Индорв Централна Индия се очаква да бъде обявен за най-чист град в страната. Градските власти заявиха, че това постижение е станало възможно, благодарение на забраната на използване на пластмасови изделия за еднократна употреба.

В навечерието на Международния ден без найлонови торбички, който се отбелязва днес, Сандип Сони от общинската корпорация Индор, заяви пред Анадолската агенция, че градските власти са започнали активни кампании, за да направят града свободен от пластмаса, пише БГНЕС.

"Започнахме инициативата си, като се насочихме към почти 29 градски пазара, където забранихме пластмасата за еднократна употреба. Проведохме много дейности за повишаване на осведомеността на хората, така че те доброволно да спрат употребата на пластмаса", каза той.

Централното министерство на жилищното строителство и градоустройството в годишното си проучване за чистотата миналата година отбеляза за пети пореден път града като най-чист. Сега градските власти се подготвят да удържат тази титла за шести път.

Градските власти са създали и банки за джола (торбички от плат), където хората получават на минимална цена торбички от плат и хартия за многократна употреба - алтернативи на пластмасовите торбички за еднократна употреба.

Човек може да използва тези торбички от плат произволен брой пъти и може да ги замени с нови в банката. Схемата е успешна, тъй като тези пунктове са създадени на почти всички пазари в града.

В инициативата се включиха и много училища, като голям брой ученици участваха в изработването на хартиени торбички, които са бяха раздадени безплатно на търговците.

Учениците са донесли стари дрехи, които дарени на групи за взаимопомощ, за да бъдат превърнати в торбички от плат. Те също така насърчиха родителите си да използват екологични торбички вместо найлонови.

Законодатели шият торбички от плат в полза на обществото

По-рано тази година гражданските власти започнаха мащабна кампания за насърчаване на хората да използват екологични памучни торбички за носене. По време на кампанията законодатели и висши служители обикаляха пазарите и шиеха торбички от плат за хората, за да ги разубедят да използват найлонови торбички.

Скоро към тях се присъединиха и жителите на града и ушиха около 600 000 торбички, които бяха раздадени на гражданите. За направата на торбичките е използван плат от дарени стари и нови платове.

"Индор е новатор в областта на чистотата. В тази последователност, за да направят града свободен от полиетилен и пластмаса, общинските власти на Индор започнаха тази кампания, а аз направих торбички и ги раздадох на хората на кръстовищата", казва пред Анадолската агенция Шанкар Лалвани, член на парламента.

Според него кампанията е помогнала много за намаляване на употребата на полиетилен.

"Ние казваме на хората, че (полиетиленът) е вреден за всички. Поради това, от една страна, се увеличават болестите, а от друга, околната среда също е увредена и се замърсява", каза той.

Гражданската администрация е сформирала екипи за наблюдение, за да спре хората да използват пластмаса на пазарите. Ако някой бъде забелязан да нарушава правилото, членовете на екипа предприемат незабавни действия.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?