49

Забраниха нощния плаж в Анталия заради гнезденето на морски костенурки

Тазгодишната лятна нощна забрана за дейности, включително влизане на плажовете, плуване и поставяне на палатки, влезе в сила от началото месеца на един от плажовете в известния квартал Кемер на средиземноморската перла на Турция - Анталия. Това се налага, за да се защити гнезденето на застрашени морски костенурки, съобщи агенция Демирорен (DHA).

DHA

Плажът Чъралъ в Кемер стана първият, който въведе забраната тази година за защита на застрашените морски костенурки Карета, известни също като Caretta carettas.

DHA

От 21 часа вечерта до 6 часа сутринта плажът е затворен за нощни плувци и къмпингуващи, а тези, които нарушават забраната, ще бъдат глобени с 109 785 турски лири (близо 9563 лв).

DHA

Южното крайбрежие на Турция, особено регионът на Анталия, който привлича милиони чуждестранни туристи всяка година, е известен като дом на морски костенурки карета и зелени морски костенурки - два застрашени вида, включени в „червения списък“ на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

DHA

Тази година бяха открити и защитени седем места за гнездене на Caretta carettas по протежение на плажа Чънарлъ, един от 10-те най-добри плажа в Европа. Забраните включват дейности след здрач, като огньове и шумни дейности за защита на костенурките през сезоните на гнездене и излюпване.

DHA

Губернаторът на Кемер Хюсейин Чам, който присъства на процеса на маркиране на гнездата, подчерта изключителната стойност на региона Чънарлъ. Той отбеляза, че това е една от първите определени зони сред 23 защитени места за гнездене на морски костенурки в цяла Турция.

Към края на май тази година нашите костенурки пристигнаха и започнаха да гнездят. Миналата година повече от 3400 живи излюпени морски костенурки от над 104 гнезда поеха към морето. Надяваме се, че поне 120 гнезда и повече от 3500 бебета Caretta caretta ще стигнат до морето тази година", допълни Чам.

DHA

Той припомни, че забраната ще продължи до 30 септември. Чам посочи, че местните жители, както и пристигащите туристи се информират за забраните.

„Естествено, нашата главна цел в тази област е туризмът, но трябва да консолидираме екосистемата и човешкия поминък, като същевременно можем да защитим морските костенурки карета“, допълни той.

DHA

Хабип Алтънката, ръководител на квартал Улупънар и президент на Асоциацията за защита на околната среда в Улупънар, отбеляза, че е сформиран екип от 10 доброволци, които помагат на тези застрашени видове костенурки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?