49

Забраниха на лекарите от Санкт Петербург да пътуват в чужбина

Комитетът по здравеопазване на Санкт Петербург препоръча на лекарите да се въздържат от пътувания в чужбина от съображения за сигурност, съобщи ТАСС .„До второ нареждане ръководителите и служителите на организации, подчинени на Комитета по здравеопазване, трябва да ограничат служебните си командировки в чужбина, включително на териториите на страните членки на ОНД“, се казва в разпореждането. От началото на войната в Украйна тези препоръки са в сила и за лични пътувания на лекари, с изключение на страните от ОНД, но на практика властите не могат да осъществят необходимия контрол, съобщава и руската Би Би Си.

По-сериозни проблеми за лекарите по време на мобилизация създава наличието на военна книжка - например, на летище Пулково граничарите не позволяват на жени с медицинско образование да напуснат Русия, дори ако никога не са работили по специалността си. Така например, на 11 октомври Телеграм каналът „Осторожно, новости“ съобщи, че на стоматолог от Санкт Петербург е отказано да излети на почивка в чужбина заедно с децата й. Служител на граничния контрол на ГКПП Пулково я уведомил, че няма право да напусне страната по инициатива на военната служба по регистрация на основание федералния закон „За мобилизацията“.

Новата забрана важи за служители на 110 организации, които са подчинени на градските власти - 30 болници, 17 диспансера, 7 родилни домове, 6 поликлиники, 2 хосписа, 9 санаториума, 3 пункта за линейки, кръвопреливане и дезинфекция, 21 медицински центъра, 2 административни бюра (патологоанатомични и съдебни), 6 колежа, 2 техникума, както и институции, занимаващи се със снабдяване и медицински транспорт.

Източник на Би Би Си от администрацията на една от болниците в Санкт Петербург коментира, че служителите вече са получили подобно писмо, ограничаващо частните им пътувания, още през февруари веднага след нахлуването на Русия в Украйна. "Но ние никога не сме имали командировки в чужбина", казва той и добавя, че болницата не е в състояние да контролира местоположението на служителя по време на отпуската му.

Според изданието документът на Комитета няма юридическа сила и това се потвърждава от липсата му на изходящ номер - той е издаден на официална бланка, но без номер и дата, както се изисква според правилата, предават от Actualno.com.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Лекар от Санкт Петербург

Лекар от Санкт Петербург

14.10.2022 | 12:25

Абе я си ***** майката смотана, шиб@ни кремълски психопати!

Отговори
6 1
Смотаняк

Смотаняк

14.10.2022 | 14:35

ти имаш нужда от лекар!

Отговори
0 5
Много хубаво!От ден на ден Русия става все по-сбаталясана държава с

Много хубаво!От ден на ден Русия става все по-сбаталясана държава с

14.10.2022 | 10:37

С режим на диктатура!Насила направиха военна мобилизация,изгониха си младите мъже,спират им здравните кадри,защото няма кой да лекува болни и ранени,тормозят народа и го държат в информативно затъмнение,масово им промиват мозъците,въобще чудо и приказ!И това всичкото в 21век!Имам чувството,че Путин се е пренесъл във времето на 1950г,направо нереално..

Отговори
8 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?