Следвайте ни

Забраниха на гражданите на Беларус да напускат страната по суша

viber icon

Беларус забрани на гражданите си да напускат територията на страната по суша. Правилото не важи за хората, които притежават разрешително за постоянен престой в чужда държава. Опозицията нарече това ограничение нарушаване на закона, предаде Франс прес.

В публикувано днес съобщение в Twitter беларуската служба за гранична охрана каза, че разрешение за временно пребиваване в чужда страна не представлява мотив за пътуване в чужбина.

Беларус въведе през декември 2020 г. ограничения за пътуванията в чужбина. Като причина за това бе изтъкната пандемията от коронавируса. Гражданите имаха право досега да напускат страната си само веднъж на всеки шест месеца.

"Режимът на Лукашенко драстично ограничи правото на беларусите да пътуват с твърдението, че някои мотиви не са достатъчни за напускане на Беларус", коментира в "Туитър" Валерий Ковалевски.

"Конституцията обаче не предвижда никакво условие", каза той и добави, че това е "абсолютно нарушаване на закона".

Пътуванията по въздух остават свободни, но възможните дестинации са ограничени, след като ЕС забрани беларуски самолети да ползват неговото въздушно пространство. Няколко десетки беларуси избягаха от страната си през последните месеци заради репресиите на властта срещу антиправителствени демонстранти. Съседна Литва издаде на редица беларуски дисиденти шестмесечни визи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ако по-младите не помнят - да си го припомнят

Ако по-младите не помнят - да си го припомнят

02.06.2021 | 07:18

Комунизъм, Сър! Класически!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?