1553
Следвайте ни

Забъркаха Симеон II в афера за тонове злато, отнето от Москва

viber icon

Фалшива новина, разпространена от руско издание, навърза името на Симеон Сакскобургготски с над 20 тона злато и 50 тона сребро, заминали за Русия преди над половин век.

Според руското издание "Аргументи и факти" правото на България да иска от Русия 22 тона злато и 50 тона сребро било признато от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) през септември.

Съдът постанови, че Москва трябва да върне бившите български активи, закупени от СССР за сметка на външния дълг на бившия български цар Симеон II, който заведе дело.

„През 1960 г. Държавната банка на СССР изпълнява искането на Българската народна банка и погасява заемите на държавата на Запад в злато и сребро. СССР тогава плаща задълженията във валута по курса на деня, а България предава злато и сребро на страната.

През 90-те години българите отменят решението за продажба на златните резерви на Съветския съюз и ЕСПЧ нареди на българското правителство да приеме закон за реституция на царските активи, изискващ връщането на благородните метали на бившия монарх, който тогава е гражданин на САЩ.

Споразумението между България и СССР е било в съответствие с международното право. Не нашата страна конфискува златото и среброто от царя, а България и ги предава на СССР не просто така, а срещу стойността им в чуждестранна валута.

Искът на бившия цар е легитимен само по отношение на имоти, намиращи се на територията на България, но не и спрямо собственост в Русия. Освен това ЕСПЧ няма право да разглежда такива спорове, не става въпрос за икономически арбитраж.

И накрая, в Руската федерация националното право е приоритет пред международното. Така България няма да получи златото от Москва“, казва Валери Абрамов, главен изследовател в Института за изследване на международните икономически отношения към Финансовия университет при правителството на Руската федерация.

Делото, което Негово Величество е завел в Страсбург, е за имотите му в България и не става въпрос за злато, категоричен бе прессекретарят на Сакскобургготски Явор Кирилов пред „Монитор“.

„Делото от царя е за мораториума на имотите, злато не е споменавано в това. Това е или умишлена, зловредна статия, писана в руска медия, за да компрометира България, или някакъв абсолютен фейк.

Няколко неща са омешани, но дали е умишлено, или от некомпетентност, не мога да кажа. Преди известно време се появи информация, че Русия трябва да върне архив, защото след 1944 г. съветските власти, окупирайки България, изнасят и архива. Не знам откъде е тръгнало цялото това нещо, но днешната информация са абсолютни мешаници. Станало объркване. Злато има изнесено от България по време на комунизма, но това е държавното злато.

Ако има нещо отделно от личната им покъщнина... Царският архив е изнесен, личният архив. За него става въпрос. Държавното злато е отделно, царят не е водил дело за него. Делото в Страсбург е за мораториума, който е наложен върху разпореждането на имотите. Но в това дело няма злато“, обясни още Кирилов.

В началото на септември ЕП призова Русия да даде достъп до т.нар. трофейни архиви, изнесени от страните от Източна Европа в края на Втората световна война.

"Тези архиви там са нашите архиви – на царската канцелария, на министерството на външните работи, българските правителства, иззети от българската държава, те се намират там и не са категоризирани, нямат библиографски опис.

Ние не знаем какво точно има там, защото няма библиография. Тук става въпрос не само за България, но за всички артефакти и архиви –интелектуална собственост, които са иззети от Централна и Източна Европа и са в Москва, както и на прибалтийските държави. Ние трябва да имаме достъп до тази наша национална ценност", заяви тогава евродепутатът Андрей Ковачев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

До редакцията

До редакцията

06.10.2021 | 22:52

Защо допускате най-вулгарен език в коментарите, а за обикновени епитети, отправени към Бочко има "нецензурни изрази". Или "мисирките" може да бъдат обиждани и ругани?

Отговори
1 0
Редактора

Редактора

06.10.2021 | 22:58

Яж ми хyя бе педеpаст

Отговори
2 2
Нали

Нали

06.10.2021 | 21:03

А на бас, че статията е писана от оная руска кyрва Йе.ремиева!

Отговори
5 4
Сик

Сик

06.10.2021 | 21:02

Видиш ли руснак, заплюй го!

Отговори
4 8
хубаво

хубаво

06.10.2021 | 21:44

после сигурно ще си събираш зъбите!

Отговори
5 4
седесарите дълбаят наплитко и пискат нависоко

седесарите дълбаят наплитко и пискат нависоко

06.10.2021 | 20:42

Нищо не разбрах от статията, но поредната седесарска лъжа падна, че Русия откраднала златото на България, а то било просто за разплащане на задълженията й!

Отговори
5 6
До Мимето

До Мимето

06.10.2021 | 20:41

Нещо не си в ред. Или малко си живяла, или нищо не помниш. Но сега това у нас е разбираемо. Само ще ти кажа, че ако не бяха руснаците, сигурно нямаше да има и един ная милионер, защото нямаше да има НИЩИЧКО за крадене. Все пак станахме държава с АЕЦ, а и много други неща. Но за слепия човек каквото и да говорим, той не може да го види.....

Отговори
12 8
Mimeto

Mimeto

06.10.2021 | 20:21

Руският ботуш прегази паметта, спомените, държавата ни...ОГРАБИХА НИ ДО ШУШКА, върнаха ни столетия назад. Вместо това ни оставиха един грозен паметник на алкохолик и насилник на български жени. МНОГО ИМАТ ДА ВРЪЩАТ.

Отговори
10 13
хмм

хмм

06.10.2021 | 20:36

Какво ти взеха фашистки траверс, какво си имал по Царско време, воловете на дядо ти?

Отговори
10 9
Дии

Дии

06.10.2021 | 21:06

Завалиите на запад понеже са нямали комунизъм нямат нищо - ни волове ни биволици ни нищо. Голи като пушки. А добрите комунисти и на тях искат да помогнат, затова все на запад гледат и все в долари и евро трупат пачки. Не в рубли. И децата им все в загнилия запад учат.

Отговори
8 5
дий кранто!

дий кранто!

06.10.2021 | 21:29

Глупак, завалите на запад са били колонисти и експлататори и затова имат!

Отговори
8 5
до Дии

до Дии

06.10.2021 | 21:43

Време е вече старите седесари да смените плочата, да актуализирате опорките, че сте смешни! В Русия никой не ходил, в Русия се проведи Олимпиада, Световно по футбол и е една от най-посещаваните държави в Света, ти къде беше?

Отговори
7 6
Горазд

Горазд

06.10.2021 | 23:01

Руснаците са най-простият и мръсен народ на земята.

Отговори
2 6
Факт

Факт

06.10.2021 | 20:18

Русия при Путин не признава международното право.

Отговори
11 3
Недоверчив

Недоверчив

06.10.2021 | 20:12

Не знам защо, но нашите "политици" не вярвам! Ако страната ни има някакви доказателства за опровержение на руското издание - да предприеме необходимите стъпки. Преди Москва беше последна инстанция за нас. Сега има ЕСПЧ, има много фактори, тъй че ако имаме някакво право - да си го търсим. И какво излиза - че мадридския комарджия си е получил през Русия това, което му е било "отнето". Иначе той до сега щеше да направи поне 10 опита да осъди страната. Но тий мълчи - като нахакан.

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?