3906

За трети рекорден път: Садик Хан е старият нов кмет на Лондон

53-годишният политик спечели 43,7% от гласовете

Представителят на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания Садик Хан бе преизбран за кмет на Лондон и ще заеме този пост за трети път. Това показват окончателните резултати от регионалните избори, проведени в Англия на 2 май.

53-годишният политик спечели 43,7% от гласовете (1 088 225 гласа), представителката на управляващата Консервативна партия Сюзън Хол си осигури подкрепата на 32,6% от гласувалите лондончани (811 518).

Хан е роден през 1970 г. в района Тукинг в голямо семейство на имигранти от Пакистан. Той е кмет от 2016 г. Тогава Хан стана първият мюсюлманин, станал кмет на Лондон (както и главен изпълнителен директор на всяка голяма европейска столица). Хан е юрист по образование и специализира в правата на човека, въпреки че преди това е учил математика и природни науки и е мечтал да стане зъболекар. Събуденият интерес към правото промени образователния вектор на Хан. Завършил е безплатно Университета на Северен Лондон.

През 2008-2010 г. Хан последователно заема длъжностите държавен министър за общностите и държавен министър в Министерството на транспорта в лейбъристкото правителство, като става първият мюсюлманин в Обединеното кралство, който служи като член на Кабинет.

Преизбирането на Хан за още четири години не беше изненада, дори въпреки неговата непопулярна политика срещу шофьорите и ограничения успех в борбата с престъпността.

Позицията кмет на Лондон е създадена през 2000 г.; никой преди това не е заемал тази позиция три пъти. Кен Ливингстън ръководеше британската столица от 2000 до 2008 г., Борис Джонсън от 2008 до 2016 г.

Освен Лондон, лейбъристите успяха да запазят контрола си над няколко града или така наречените съвместни кметски администрации (те най-често контролират не само един град, но и близките населени места). И така, те държаха Голям Манчестър, Западен Йоркшир, Източен Мидландс, Йорк и Северен Йоркшир, Ливърпул, Южен Йоркшир. Консервативните кандидати успяха да спечелят администрацията на Тийс Юли в северната част на страната. Обработката на бюлетините продължава в Уест Мидландс (включително Бирмингам, Дъдли, Ковънтри и други градове) и Салфорд. Като цяло резултатите от регионалните избори бяха унищожителни за консерваторите и много успешни за лейбъристите.

Според данни след преброяване на гласовете в 106 от 107 местни власти в Англия, консерваторите вече са загубили 473 места в различни власти (общински, местни и регионални съвети), тоест почти половината в сравнение с 2021 г. избори на годината. Управляващата партия успя да запази само 513 регионални мандата. По този показател тя е изпреварена не само от опозиционната Лейбъристка партия (1140 места, плюс 185 мандата), но и от партията на либералдемократите. (521 места, плюс 104 мандата). 181 места попаднаха под контрола на представители на Зелената партия (плюс 74 места). 285 места (плюс 110) бяха спечелени от независими и други кандидати.

Консерваторите се оказаха и на трето място по общия брой съвети, които напълно контролират - 6, което е с 12 по-малко от последните избори. Лейбъристите са начело, контролирайки 49 съвета (плюс 8), а либералдемократите са на второ място. - 12 (плюс 1).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Нормално

Нормално

05.05.2024 | 12:43

Половината Лондон са преселници от колониите. Бивши.

Отговори
1 0
Гатю

Гатю

05.05.2024 | 00:31

Понеже под "поздравленията" на КУМЪТ не разрешават коментари, правя това ТУК! До къде се докарахме - т ъп@нари да изпращат поздравления към съгражданите! Ужас! То като се започна от крадливия мамин, свети Зико, та сега и тъпия КУМ!? Това е дело на Боко Ш@рл@танина - аз съм прост и вие сте прости! Ами идат избори - гласувайте пак за Асф@лт паш@ ефенди и ПКП - с гащи или без - все тая - поцинкована кърджалийска кофа! Ако и това не го приемате като подигравка към града! Нямаме ли достойни пловдивчани, та една кофа без гащи да ни представлява и защитава ва НС. Кого ще защитава - Пловдив, или б ургиите от Кърджали?

Отговори
5 1
Британците

Британците

04.05.2024 | 21:52

Са индийофили доказани и брикетофили

Отговори
4 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?