За първи път разрешиха масови прояви на "Таксим", след протестите на Гези

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в.\" Марица\"и Marica.BG

Тази седмица в Турция се провеждат мащабни възпоменателни мероприятия по повод първата годишнина от осуетяването на кървавия опит за преврат в страната, организиран от терористичната организация ФЕТО.

Тържествата в страната се организират изключително протоколно под названието „15 юли-ден на демокрацията и на националното единство” и под егидата на президентството на Република Турция и се провеждат във всичките 81 области на страната. Изключителни мерки за сигурност има на територията на цялата страна.

Дори на легендарният площад Таксим в европейския център на мегаполиса, за първи път след напрежението при протестите на парка Гези през 2013 година, се организират масови едноседмични мероприятия-тържества по повод новия общонационален празник, организирани от ръководната партия на президента Ердоган.

Церемониите в страната започнаха вчера с посещение на гробовете на загиналите по време на осуетяването на военния преврат граждани и служители по сигурността. След обедната молитва (намаз) в джамиите във всички окръзи в страната бяха прочетени поименни молитви за загиналите. Организирани са симпозиуми по темата, където се представят документални филми и материали за събитията от нощта на 15 юли 2016.

На 13 юли в президентския дворец бе организирана среща на президента Ердоган със семействата на загиналите. В реч Реджеп Тайип Ердоган заяви че е благодарен на турските граждани които са се изправили смело пред метежниците повреме на опита за преврат от 15 юли на терористичната организация ФЕТО.

"На 15 юли този народ се вдигна в защита на страната си. Народът ни никога повече няма да позволи на терористични организации като ФЕТО да се появяват в страната и да злоупотребяват с вярата на гражданите възползвайки се от образованието и да вливат отрова в кръвта на младежите. Няма да забравим тези които ръководиха опита за преврат, тези които ги насочваха и които им оказваха подкрепа. Западът иска от нас доказателства за тяхната вина. Доказаталествата са тук. Това са нашите 250 герои загинали при осуетяването на преврата."-каза президентът Ердоган.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че в този период, в който се намираме народът е собственик на родината. „Вие сте ни поверени от героите пролели кръвта си на 15 юли вечерта за да защитят единството и сплотеността на Турция. Онази черна нощ бе просветлена от народа. Ние защитихме и спасихме заедно нашата родина от преврата. Няма да забравим и да позволим да бъде забравен 15 юли”. Премиерът добави, Вече сме в един нов период. В този период, в който се намираме народът е собственик на родината. Тези, които са обзети от мечтата да превземат Турция утре ще изгорят в собствените си грехове. Ще разрешим този въпрос без да правим отстъпки от правото. 15 юли е датата, на която бе сложен край на мрака”. Йълдъръм подчерта че всички, които носят отговорност за опита за преврат и осъществените кръвопролития ще понесат заслуженото наказание.

На 14 юли в джамията „Миллийет” в президентския дворец в Анкара, се организира панихида за героите от 15 юли.

На 15 юли в Турският Меджлис (Народното събрание) в Анкара, ще се организира пленарна сесия с извънреден дневен ред. Представителите на всички парламентарно представени партии се очаква да се включат и да произнесат речи по темата.

В Истанбул с тържествена церемония ще бъде открит мемориалният паметник на героите. На церемонията реч ще произнесе президентът Ердоган и ще бъдат прочетени имената на 250 загинали при осуетяването на опита за преврат. В полунощ ще започне Постът на демокрацията.

След церемониите в Истанбул президентът Ердоган ще пристигне в Анкара и ще се срещне в полунощ с граждани в сградата на Парламента. В часовете когато Меджлиса бе подложен на въздушна бомбардировка, президентът Ердоган ще произнесе реч.

Рано сутринта на 16 юли президентът Ердоган ще открие Паметника на героите от 15 юли в президентския дворец.

Тържества ще бъдат органицирани и на самият мост над Босфора, който беше едно от най-горещите места във вечерта на опита за преврат. Мостът ще е затворен на 15 юли и ще стане място на “спонтанен” всенароден митинг-концерт.

Организациятя на тези едноседмични тържества е изцяло дело на ръководната партия оглавена от президента Ердоган, като останалите политически сили са формално поканени да се включат във всенародната радост.

Междувременнто на териториятао на цялата страна продължават арестите на заподозрени свързани с организирането на опита за преврат на 15 юли 2016 г.

По последните данни на правосъдното министерство за съучастие в преврата са разследвани 169 013 души, 50 510 са зад решетките. Броят на затворените магистрати е 2 431 души, 169 са генералите, 24 са областните управители. За издирване са обявени 8 087 заподозрени, от които 152 са военни. Системата на образованието също беше разбита с уволнението на 33 074 учители, от тях 4 756 са в затворнически килии, а 627 успяха да избягат в чужбина.

Последно вчера, в рамките на разследване на Главната републиканска прокуратура в Истанбул е задържан Али Авджъ – нашумял напоследък режисьор и продуцент.
Задържаният е заподозрян за членуване в т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС). Продуцент е на игралния филм „Водачът”, в който се представя живота на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и режисьор на филма „Събуждане”, разказващ за нощта на опита за преврат на 15 юли м.г. Али Авджъ е задържан в дома си в истанбулския квартал „Бааджълар”.

Игралният филм за живота на турския президент Реджеп Тайип Ердоган направи премиерата си в Турция точно на рождения му ден - на 26 февруари т.г., когато стана на 63 години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?