4232

За последните 13 години: 406 жени са убити в Сърбия при домашно насилие

Жените, жертви на насилие, в голяма част от случаите са сигнализирали за домашно насилие, но институциите не са реагирали адекватно

През последните 13 години - от 2011 г. до днес - 406 жени са били убити в Сърбия при домашно насилие, в семейно-партньорски отношения или в сексуален контекст, според изследване на Автономния женски център, съобщи белградската агенция Бета.

Според координатора на правния екип на Автономния женски център Ваня Мацанович, данните за всички тези случаи са събрани в таблица под името "Мемориал за фемицид“, който може да бъде намерен на уебсайта на Центъра.

"Мемориалът за убийството на жени е създаден с цел да не се забравят жените и момичетата, убити в Сърбия в контекста на семейно-партньорско или сексуално насилие, както и да не се забравят провалите на институциите, които не защитиха живота им, когато те съобщаваха за насилието“, посочи Мацанович. Тя допълни, че от 406 случая 391 се отнасят за жени, а в 15 случая става дума за убийство на момичета, най-често на сексуална основа.

Тя подчерта, че жените, жертви на насилие, в голяма част от случаите са сигнализирали за домашно насилие, но институциите не са реагирали адекватно.

"Засега тези данни не са въведени в таблицата, но ще бъдат. Точно ще покажем кои случаи за домашно насилие са докладвани на институциите и каква е била реакцията им", посочи Мацанович.

Тя добави, че изследването също така показва, че има голямо недоверие към институциите сред жените.

"Само тази година от девет случая на убийство на жени, пет са докладвани като домашно насилие, но не са предотвратени убийствата“, подчерта Мацанович.

Maцанович каза още, че най-рисковият период за жените е от момента, в който кажат на агресивния си партньор, че го напускат. Освен това тя посочи, че освен в собствения дом, най-много убийства се случват в дома на роднина или приятел, където жената се крие, мислейки, че е в безопасност, но всъщност това са местата, където насилникът ще ги търси първо.

"Начинът на извършване на убийствата най-често е с огнестрелно оръжие, пистолети или пушки. Също с хладни оръжия - ножове, брадви и други подобни, като голяма част от убийствата са извършени и чрез удушаване", каза тя. Мацанович подчерта, че в 42 процента от случаите насилникът се самоубива, след като е убил жена. Тя заключи още, че от анализа на тези над 400 случая, както и на някои други, в които има опит за убийство, се създава впечатлението, че прокуратурата подхожда наивно към тези случаи, без да си дава сметка, че в голяма част от случаите говорим за насилници, които са психопати и често много интелигентни хора, пише dariknews.bg.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?