За първи път заснеха брачни игри на амурски леопарди (видео)

Служители в резерват в руския Приморски край са показали видео с брачни игри на самец и самка амурски леопарди, заснето за първи път в историята на наблюденията.Да проследят действията на големите котки на учените спомогнали видеокамерите, поставени в националния парк „Земя на леопардите”. Клипът е качен на сайта на резервата.

Заместник-директорът на парка Елена Салманова разказва, че преди било практически невъзможно да се изучи брачното поведение на тези животни заради техния скрит начин на живот.

„С появяването на автоматично задействащите се камери (от настъпило движение пред обектива) пред изследователите се приоткри завесата на тайната. Трябваше обаче да изминат две години от начало на проекта за фотомониторинг, за да попадне в обектива на камерата толкова рядък епизод от живота на далекоизточните леопарди” – отбелязала Салманова.

На видеото се забелязва видимо разделяне в брачните игри. В клипа отначало може да се види почиващият самец Меамур, а след това редом с него се оказва младата самка Бери. Отначало тя сякаш проявява някаква агресия, но само след няколко минути сама приближава мъжкаря и започва да го съблазнява.

Меамур почти не обръща внимание на Бери, но след няколко часа той не издържа на изкушението и когато става тъмно, двамата свенливо се отдалечават от наблюдението на камерите.

Учените се надяват, че в скоро време в парка „Земя на леопардите”, създаден специално за възстановяване популацията на тези котки, може да се появят техни деца.

Далекоизточният леопард (амурски леопард или амурски барс) е внесен в Червената книга на Международния съюз за охрана на природата и в Червената книга на Русия. Броят на цялата популация се оценява на 50 екземпляра. Животното обитава Далечния изток в района на руската граница с Китай и Северна Корея.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?