Следвайте ни

За първи път в Европа: Гърция раздава безплатно антигенни тестове

viber icon

Масово безплатно тестване за коронавирус се въвежда за първи път в Гърция.

От началото на април гръцките граждани ще могат да получават в аптеките безплатни антигенни тестове за коронавирус, с които да се тестват сами, съобщи АНА-МПА, като се позовава на информация от правителството.

Според гръцките власти Гърция е първата страна в Европа, която прилага масово и безплатно този инструмент за ограничавате на разпространението на заразата.
Всеки гражданин ще има право срещу представяне на осигурителния си номер да получи един безплатен антигенен тест седмично. 

В информацията се съобщава, че тестовете ще бъдат лесни за провеждане в домашна обстановка и имат надеждност от 95 - 99 %.
Ако тестът им се окаже положителен, гражданите трябва да следват протокола на националната организация за обществено здраве, да се регистрират на специалната електронна платформа и да дадат повторна проба в здравна институция.

Безплатните тестове ще бъдат по-лесни за употреба от познатите бързи, които се използват в момента. По-конкретно те ще работят с назален секрет или със слюнка, а не с по-трудната за взимане назофарингеална проба. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?