4232

За първи път: Разкриват загадъчни помещения от Харема в двореца Топкапъ

Най-мистериозната част от Харема в емблематичния дворец Топкапъ в Истанбул, Джарийелер Ташлъгъ (квартирите на наложничките), турската баня (хамам) и кухнята Кушхане са готови да посрещнат посетители след мащабна реставрация.

Разположени в уединената част на харема на двореца, квартирите на наложничките показват организационната йерархия на османския харем, който включва семейството на султана, прислужнички, наложнички и евнуси. Секцията за жилищата на наложничките, която е построена в средата на 16 век, се състои от стаи, използвани от султанските съпруги и останалите ханъми в двореца. Новооткритата част ключва също килер, перално помещение и бани.

АА

Само в частта на хамама са изложени около 120 артефакта. Тази секция от хамама в Харема, считана за една от най-старите структури на двореца, беше отворена за посетители за първи път в историята.

Предмети, внимателно подбрани от колекциите на Националните дворци и восъчни фигури представят сцени от османската епоха за по-реалистично изживяване на посетителите.

Кухнята Кушхане е използвана изключително за сервиране на ястия, приготвени в кухнята на двореца на османските султани. Сега посетителите ще имат възможност да видят различни предмети, включително бронзови и сребърни съдове и сребърни прибори и да видят се насладят на подробности за османската храна и кухненска култура.

Председателят на управата на дворецът-музей Топкапъ Илхан Коджаман заяви, че имат за цел скоро да възстановят останалата част от двореца. Той отбеляза, че планират скоро всички части на двореца да бъдат отворени за посетители.

АА

Участието на международни музейни куратори в реставрацията на сградите на двореца допринесе за създаването на концепции, които успешно съчетават традицията с модерността, и за установяването на изложбени аранжименти, които отразяват тази тема. Чрез тяхното сътрудничество, местата са претърпели модернизация, която включва най-съвременна сигурност, климатизация, системи за показване и оборудване, гарантирайки опазването и защитата на безценното културно наследство на двореца за бъдещите поколения.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?