46

За първи път откриха цяла статуя при разкопки на античния град Айзаной

По време на продължаващите и през зимата разкопки в древния град Айзаной в Кютахя, Централна Турция археолозите се натъкват на нълнуващи артефакти. 

АА

Разкопки се извършват в потока Пенкалас, агората и театъра, от археологическия факултет на университета Кютахя Думлупинар (УКД) с 80 работници и 20 технически персонал.

АА

Древният град, който датира от 3000 г. пр.н.е. и се смята за един от метрополиите на периода със своите исторически структури като театър, стадион, агора и храм на Зевс. Повечето обекти са концентрирани върху потока Пенкалас. 

АА

Археолозите при последните разкопки от миналата седмица, откриха мъжката статуя с височина 210 см, глави на статуи на Ерос, известен като бог на любовта в гръцката митология, Дионис - богът на виното, и полубога Херакъл.

АА

Ръководителят на разкопките проф. д-р Гьокхан Джошкун отбеляза, че реставрацията на мраморен мост № 2 от римския период е завършена. Сега продължава работата по мост № 3, който е бил напълно разрушен от земетресение.

АА

Джошкун сподели: „Продължаваме да срещаме изненадващи находки всеки ден. Това прави нашата работа още по-вълнуваща. Предишният сезон в този район откриваме голям брой разнообразни мраморни скулптури, някои от които, са с величествени размери от 3-3,5 метра височина. По време на разкопките тази година разкрихме много каменни блокове, принадлежащи на мост № 3. При тези работи не се натъкнахме само на парчета от моста. Освен това се натъкнахме на слънчев часовник и много парчета мраморни статуи“, допълни той.

АА

Джошкун призна, че целия екип е много развълнуван от статуята, която откриха при последните разкопки. „Тази статуя е единствената цяла статуя, която сме открили досега. Това е статуя на човек и е висока 2 метра и 10 см., като липсва само половината от пиедестала и един крак. Другите части са напълно запазени.“

АА

Той заяви, че се надяват да намерят липсващата част от статуята в проучванията, които ще бъдат извършени през следващата година.

АА

„Тоди месец открихме и главата на Дионис, висока приблизително 40 см., глава на Херакъл. През 2020 г. открихме част от статуя, торст на Херакъл.

АА

Когато открихме главата на Херакъл този сезон, бяхме развълнувани и се чудихме дали това не е главата към тялото на статуята, която намерихме в предишния сезон, но тя не пасна. Следователно сега имаме две различни статуи на Херакъл и продължаваме да търсим останалите им части“, допълни Джошкун.

АА

АА

„Освен това открихме глави на статуи, принадлежащи на различни богове и богини от древногръцкия пантеон. Един от видните примери е главата на Ерос. Тя е висока около 20 сантиметра. Артефактите, които открихме в тази област, са всъщност находки от различни периоди, но като цяло те са на възраст поне 1800-2000 г.

АА

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?