Следвайте ни

За първи път от 20 години: Населението на Истанбул намалява

viber icon

Населението на Истанбул е намаляло миналата година за първи път от поне две десетилетия, тъй като мерките за борба с коронавируса затвори търговската столица на Турция и привлече хората в провинцията.

Населението на провинция Истанбул се е свило с 0,4% до 15,46 милиона през 2020 г. Само година по-рано в града беше отчетен рекорден ръст от 3%, сочат данните, публикувани от статистическата служба днес. 

Тенденцията следва модели, наблюдавани другаде по света по време на пандемията.

В продължение на десетилетия турците, които са малко над 83 милиона, се стичат в Истанбул, търсейки работа и възможности. Но откакто коронавирусът настъпи, правителството въведе комендантски час, за да ограничи общуването и ограничи работното време на магазини и ресторанти, карайки младите специалисти да преоценят какво получават за парите си в големите градове.

Бенефициентите бяха околните провинции, като населението на Текирдаг на запад нарасна с 2,4% до 1,1 милиона и Коджаели на изток с 2,3% до 2 милиона.

Пандемията удари и туристическия сектор и университетите в Истанбул, като десетки хиляди сезонни работници и студенти останаха далеч през по-голямата част от последната година.

„По време на пандемията бе отчетено значително ускорение на дигитализацията, разпространението на онлайн работата ускориха тенденцията за миграция на хора от градските центрове към предградията или други градове“, каза Нилюфер Нарлъ, председател на отдела по социология в Университета Бахчешехир.

„Това ще се превърне в постоянна тенденция“, прогнозира Нарлъ. „Компаниите са забелязали намаляването на разходите си с работата онлайн. Начинът, по който правим бизнес, претърпява значителна промяна."

Рекорден ръст в населението се забелязва в крайбрежните курортни градчета, като за Турция на първо място се нарежда Бодрум. 

Градът, известен със своите девствени и шикозни плажове, луксозни хотели и вили, обслужващи летовниците. Мнозина го наричат турския Сен Тропе. Престижно е най-заможните турци и предимно хора от Истанбул да имат летни вили тук. Но тази зима се наблюдава безпрецедентен приток на хора. Мнозина останаха на вилите си след летния сезон, а хотелите са пълни с дългосрочни посетители. Наблюдава се постоянен поток от хора, които бягат от големите градове в търсене на безопасността, която един малък град може да предложи сред пандемията от коронавирус.

Градът в провинция Мугла има население от около 170 000 през зимата, като през лятото цифрата е много пъти по-висока, но и сега е набъбнала поне до 600 000 души.

Кметът на Бодрум Ахмет Арас е сред най-много оплакващите се от наплива. Основната грижа на кмета е неспособността на общината да се погрижи за толкова голямо население. Арас каза пред репортери, че моли посетителите да спрат да идват. „Услугите и инфраструктурата на нашата община са проектирани така, че да обслужват нормалното население. Внезапното увеличение на населението ги прави недостатъчни“, каза той.


Този приток на хора разбира се повиши цените на наемите и недвижимите имоти в района. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (2)

Gosho

Gosho

04.02.2021 | 18:32

Zakrivai tehnata maaaamaa debaaaaa.

Отговори
0 2
@Gosho

@Gosho

04.02.2021 | 22:14

GYAURINAT SI E GYAURIN,AKO SHTESH GO VARI,PECHI I PRAVI KAKVOTO SI ISKASH ! OT MNOGOTO E.BANE NA CHUJDITE MAYKI ,VASHITE MAYKI STANAHA P.ROSTITUTKITE NA SVETA !

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай