46

За първи път от 20 г.: Проведоха литургия в изоставена арменска църква СНИМКИ

Религиозна церемония се проведе в 372-годишна арменска църква, в югоизточната турска провинция на квартал Дерик в Мардин, за първи път от две десетилетия.

Службата в арменската църква Сурп Кеворк бе отслужено от 85-ия турски арменски патриарх Сахак Машалян на 9 май.

Анадолска агенция

Тъй като църквата не е имала паство от две десетилетия, арменски семейства от Истанбул, столицата Анкара, западната провинция Измир, южната провинция Хатай и югоизточната провинция Диярмакър дойдоха в Дерик, за да присъстват на литургията.

Анадолска агенция

„По много причини арменците трябваше да мигрират и църквата беше изоставена“, каза Машалян в своя вот на благодарност към местните служители, които поддържаха структурата.

Анадолска агенция

Църквата, построена през 1650 г., е предадена на държавата през 1915 г. През 1957 г. арменското паство в региона изкупува църквата от държавата и я регистрира на името на турско-арменски гражданин.

След смъртта му наследниците не могат да се грижат за църквата. Затворена след последната поддръжка през 2004 г., църквата беше отворена отново преди около осем години от Зекерия Сабунджу, арменец, който се премести в Дерик от Истанбул доброволно, за да се грижи за нея.

Анадолска агенция

„Много съм щастлив“, каза Сабунку. „Нямаше церемония през последните две десетилетия. Тази литургия е невероятно събитие за Дерик.”

Той предполага, че тази литургия няма да е последна. „Нашият патриарх каза, че ще посещава църквата всяка година.

Екрем Ерол, местният управител на района Кале, където се намира църквата, също очаква да види повече арменци в региона.

„Ние, местните жители на Дерик, ги обичаме. Щастливи сме да приемем нашите арменски гости и се надяваме, че те ще идват всяка година“, отбеляза Ерол.

 

Снимки Анадолска агенция

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?