49

За първи път от 11 години: Турски и сирийски външни министри се срещат в Москва

Ще обсъждат съвместна борба срещу тероризма и среща на лидерите

Историческа среща между външните министри на Турция и Сирия, с посредничеството на Русия и Иран, се очаква да се проведе в Москва следващия месец, обяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

„Според предварителната информация, която получихме от руснаците, смятаме, че това ще се случи в началото на май. Домакин ще бъде Русия в Москва“, заяви вчера Чавушоглу в телевизионно интервю.

Последната среща, проведена на ниво заместник-външни министри на съответните страни, акцентира върху „диалога“, сподели Чавушоглу.

Целта на този ангажимент е да съживи политическия процес, който досега не е дал никакви резултати, подчерта Чавушоглу и напомни, че групи като формата Астана и международни инициативи са се обединили, но все още не са постигнати резултати.

Министърът обяви, че в предстоящата среща четиримата министри може да се подготвят и за евентуална среща на върха на лидерите.

Турското правителство не взема под внимание изборите в Турция при определянето на времето за евентуална среща между президента Реджеп Тайип Ердоган и сирийския му колега Башар ал-Асад, подчерта министъра.

„Срещата с режима, Асад или техните министри преди или след изборите няма да бъде предимство за нас на изборите, може би ще бъде недостатък, но ние не правим изборни изчисления тук. Една криза, която продължава повече от 11 години, не е решена по този начин или с други методи. Възстановяване на страната... Изисква и траен мир”, каза той.

Министърът подчерта, че трайното решение и мирът в Сирия са важни както за Сирия, така и за други страни.

„С нашите операции в Сирия, ние предотвратихме образуването на терористичен коридор гам. Нашите операции срещу Ислямска държава (ДАЕШ) и YPG/ПКК ограничиха и унищожиха тези групировки. Въпреки това терористичната организация YPG/ПКК, която представлява заплаха за нас и се опитва да раздели Сирия, е активна особено в североизточната част на Сирия“, допълни той.

„От друга страна, въпреки че ДАЕШ се разпадна, все още има някои клетки. Трябва да водим съвместна борба със Сирия срещу тероризма“, каза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мария

Мария

12.04.2023 | 14:20

БРАВО! ТОВА Е ПЪТЯ!!!!!!!!!!!!! САМО ЧРЕЗ ПРЕГОВОРИ И РАЗБИРАТЕЛСТВО!

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?