2374

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Китайски кмет критикува публично политиката за "нулев COVID"

Кметът на китайски град на границата със Северна Корея, който е блокиран повече от 50 дни, се извини за пропуски в работата на администрацията си на фона на широко разпространеното - но често прикривано - недоволство от твърдия подход на правителството за справянето с пандемията, съобщи Асошиейтед прес.

Кметът на Дандун Хао Цзянцзюн не влезе в детайли, но заяви, че работата на правителството и основните услуги са били "незадоволителни", за което поднесе своите извинения, според изявление, публикувано от градската управа късно вчера.

Изключително необичайно е високопоставен служител на Комунистическата партия да признава публично грешки, особено по отношение на твърдата политика "нулев COVID", която многократно е одобрявана от висши служители, подчинени на президента и партиен лидер Си Цзинпин. Въпреки че съобщава само за няколко случая, в Дандун се наблюдава един от най строгите локдауни в Китай.

В коментарите по време на среща с жителите Хао е признавал жертвите, направени от 2,4-те милиона жители на града, заедно с "гласовете на оплаквания" сред тях относно работата на правителството.

"Сега Дандун ще премине към етап на контрол на пандемията, който ще бъде по-проактивен, по-активен и по-ефективен", заяви Хао.

Неспособни да открият източника на новите случаи, служителите на Дандун предприеха все по-крайни мерки, някои от които със съмнителна научна обосновка. Те включват препоръки към жителите да затварят прозорците си, за да предотвратят внасянето на вируса от Северна Корея, въпреки че способността му да се разпространява по въздуха е изключително ограничена.

Властите също така предприеха мерки срещу контрабандата през река Ялу със Северна Корея, като предложиха парични стимули за информация за замесените лица. Китай отдавна смята, че вирусът се разпространява чрез опаковки и други повърхности, въпреки че има малко доказателства, че това е съществен фактор.            
В един момент властите транспортираха жителите на цял жилищен блок под карантина в град Шънян, на около 250 км северно от Дандун. При освобождаването им било установено, че положителният случай, предизвикал преместването, е бил при обитател на съседна сграда, което довежда до гневна конфронтация между жителите и властите.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?