46

За да не запалят Корана: Норвегия забрани антиислямски протест

Норвежкото правителство забрани антиислямска демонстрация, която трябваше да се проведе днес пред турското посолство в Осло, като се позова на опасения за сигурността.

Норвежката полиция, която отмени събитието по съвет на норвежкото външно министерство, разкри, че властите са загрижени, че протестиращите планират да изгорят копие от Корана, имитирайки събития, които се случиха в Швеция и Дания миналия месец и разгневи ислямския свят.

„Полицията подчертава, че изгарянето на Корана е законен протест в Норвегия, но това събитие не може да се проведе поради опасения за сигурността“, заяви полицейския инспектор в Осло Мартин Странд пред местните медии.

Крайнодясната организация "Спрете ислямизацията на Норвегия" (SIAN) потвърди пред норвежкия вестник "Верденс Ганг" в четвъртък, че нейни поддръжници планират днес да изгорят Корана на протест пред турското посолство.

„Подадох заявка за политическа демонстрация в петък пред турското посолство. Правя това в контекста на нетърпимостта на Турция към западните ценности на свободата. Не можем да оставим Ердоган да контролира властите в западните страни, заяви пред вестника лидерът на организацията Ларс Торсен.

След като разбра за планираната демонстрация, Турция привика норвежкия посланик в Анкара, за да изрази възмущението на правителството, че събитието е получило зелена светлина от норвежките власти.

Норвежкото външно министерство впоследствие поиска демонстрацията да бъде отменена, разкривайки, че Анкара е предупредила, че това е „провокативен акт“.

В изявление външното министерство на Норвегия разкри, че посланикът на страната в Турция е „посочил, че свободата на изразяване е залегнала в конституцията на Норвегия и че норвежките власти нито подкрепят, нито стоят зад обявената демонстрация“. Въпреки това решението за забрана на демонстрацията все пак е взето.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Сейр Бя Нали

Сейр Бя Нали

03.02.2023 | 20:36

Ами Ко стана със Кипър Бя Натовци пуцаха срещу Натовци Сейр

Отговори
0 0
А сега вадете камите

А сега вадете камите

03.02.2023 | 19:17

Норвежки и турски войници заедно ще се бият за щенията на чиииииййфути от ФАЩ и онези пръснати по цял свят под знаменцето на НАТО Кък ви са види тва Нъл турчина ще застреля първо пендела норвежец стъпкал Корана му и чак тогиз може да се сети че е аскер от НАТО Та и на най важния въпрос След като се разпадна Варшавския отбранителен Съюз що не са разпадна НЪТО Значи язе ще си фърля чикийката у варела а вие ще изкарате ятагана от калъчката Е па Няма да стане

Отговори
1 1
Западняк

Западняк

03.02.2023 | 18:21

Норвегия е на първо място в класацията за най-демократични държави за 2023. Изглежда, че тази класация е за леви демокрации.

Отговори
1 2

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?