Следвайте ни

За 4 месеца ваксинират половин милиард души в Китай

viber icon

64,98 милиона дози ваксини срещу COVID-19 са приложени в Китай до 14 март.
Те обаче са обхванали по-малко от 4% от населението и са далеч зад стойностите за страни като Израел, САЩ, ЕС и Великобритания.
 
Китай иска да ваксинира поне половин милиард от своите хора срещу COVID-19 за четири месеца, предаде Ройтерс. Това е предизвикателство, което ще изпита страховитата индустриална мощ на страната.


Китай трябва да достигне средно около 4 милиона ваксинации на ден, за да постигне тази цел. 


Разработчиците на ваксини в Китай предполагат, че ще могат да достигнат годишен капацитет от 3,6 милиарда дози до края на годината.

 

Но никой от производителите на одобрените ваксини - Китайската национална фармацевтична група (Sinopharm), CanSino Biologics Inc (CanSinoBIO) или Sinovac Biotech Ltd - не е посочил подробно колко дози произвеждат след последното си увеличаване на капацитетите си.


Sinovac, производителят на ваксината използвана в съседна Турция, заяви в началото на февруари, че производствения му капацитет изостава, но чуждестранните партньори могат да помогнат, ако Китай и други страни приемат по-голям флакон, който може да съдържа множество дози от ваксината.


За разлика от AstraZeneca, която поставя 10 дози във флакон и Pfizer, който използва пет, Sinovac в момента използва еднодозов флакон или спринцовка.


Гао Фу, ръководител на Китайския център за контрол и профилактика на заболяванията, смята, че Китай има достатъчен производствен капацитет, за да постигне целите си, но предупреждава, че превръщането на капацитета в продукти, отговарящи на стандартите, е сложно.

 

Утвърдените западни производители на ваксини се сблъскаха производствените проблеми - AstraZeneca се сблъсква с нарастващ гняв, тъй като изостава далеч зад ангажиментите за доставка на Европейския съюз.


Миналата седмица китайското външно министерство заяви, че Пекин е дарил или дарява  COVID-19 ваксини на 69 развиващи се страни, които имат спешна нужда, и изнася ваксини в 43 държави, между които са Турция, Бразилия и Индонезия.


Но по всичко личи, че Китай е един от най-големите играчи на световния пазар на ваксините. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?