4020

За 13-та поредна година щъркелът Ярен кацна на лодката на Адем СНИМКИ/ ВИДЕО

Щъркелът Ярен, който спечели сърцата на милиони с историята си за приятелството си с рибаря Адем Йълмаз в село Караджабей, в окръг Бурса, този уикенд се върна от миграция за 13-та поредна година.

АА

Щъркелът, станал символ на селския район Ескикарагач, зарадва онези, които го чакаха да пристигне отново на брега на езерото Улубат в район Караджабей.

АА

Историята на Адем Йълмаз започна с приятелството му с щъркела на име Ярен, който кацна на лодката му по време на риболов в езерото Улуабат преди 13 години. 

АА

От 2010 г. птицата напуска Африка всяка година по време на годишната си миграция, лети обратно през март до същия рибар в селото на брега на езерото Улуабат. Ярен, по време на 6-те месеца, прекарани в Ескикарагач, всяка сутрин каца на малката лодка на Асем и отиват заедно на риболов.

АА

Изключителното приятелство между човек и щъркел беше заснето за първи път от местния фотограф Алпер Тюйдес през 2016 г. Оттогава Тюйдес проследява дуото и събирането им всяка година е следвано от наблюдатели на птици и потребители на социални медии.

АА

И тази година фотографът на дивата природа Тюйдес отново направи традиционните снимки на Ярен, кацнал на лодката на Адем.

Ескикарагач, който е единственият жилищен район, представляващ Турция в Европейската асоциация на щъркеловите села, се намира на миграционен маршрут, през който десетки хиляди щъркели преминават всяка година по време на периода на миграция за Европа. 

АА

Кварталът също е дом на много щъркели, които остават тук през летните месеци.

Любопитната история придоби международна известност, след като Алпер Тюйдеш сподели свои снимки и документален филм в YouTube.

АА

Това необичайно приятелство е заснето в документален филм от Бурак Догансойсал през 2019 г. Филмът е избран за победител за „Най-добър пълнометражен документален филм“ на Пражките филмови награди за 2020 г.

АА

На централния площад на селото е издигната статуя на Ярен и рибаря. Освен това стените на къщите в селото са украсени със стенни рисунки и големи снимки на Ярен. 

АА

През 2022 г. община Караджабей, желаеща да популяризира малкото село, монтира видеокамера до гнездото на Ярен в селото за излъчване на живо от място.  Благодарение на камерата, гнездото на Ярен може да се наблюдава денонощно на Yarenleylek.com или YouTube.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
ertert

ertert

04.03.2024 | 22:54

Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:---- https://use.my/man

Отговори
0 1
Браво Мишо!

Браво Мишо!

04.03.2024 | 16:57

Единствената позитивна статия в Марица днес! Христо Данов би се гордял с теб!

Отговори
3 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?