71

За 10,5 млн. паунда: Платиха данък наследство със статуя на Аполон

Семейство колекционери дари на правителството във Великобритания 500-годишна бронзова статуя на Аполон, считана за един от най-редките примери от периода на Ренесанса за заличаване на 10,5 милиона паунда данък върху наследство. Скулптурата ще бъде изложена в музея Фицуилям в Кеймбридж, известен със своята ренесансова и барокова колекция.

Статуята, изработена през 1520-1522 г. от италианския скулптор Пиер Якопо Алари Бонаколси, известен с прякора си Антико, е висока само 41,3 сантиметра. Бронзовата фигурка, смятана за шедьовър, е известна като миниатюра на мраморния Аполон, който някога е бил най-известната статуя в света с височина 2,1 метра и датира от 2 век.

Статуетката някога е била в ренесансовата колекция на Томас Боскауен, старша фигура в британската армия. След смъртта на Боскауен през 1958 г. тя е наследена от сестра му и е изложена в музея Фицуилям. По-късно е закупен от колекционери Сесил Луис и съпругата му Хилда. Сега семейството е предало статуята в нейната цялост на британското правителство в замяна на данък върху наследството в размер на £10,5 милиона.

В рамките на инициативата за освобождаването от данък върху наследство, въведено от британското правителство в замяна на даряване на важни културни, научни и исторически обекти на държавата, произведения на изкуството и други предмети на стойност 479 милиона паунда са станали публична собственост през последните 10 години, съобщи вестник Гардиън. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?