Следвайте ни

З г. затвор за адвоката на Тръмп

viber icon

По време на изслушването във Федералния съд на Манхатън Коен призна, че е укрил приходи за милиони долари от данъчните служби и е фалшифицирал финансови отчети, за да получи кредит от банка.  Освен това адвокатът призна вината си и за изплащането на 280 000 долара по нареждане на Тръмп на звездата от филми за възрастни Сторми Даниълс и на модела на Playboy Карън Макдугъл. С парите бе купено мълчанието на двете палавници за секс аферите им с президента на САЩ преди повече от десетилетие.

Заедно с лишаването от свобода съдът му наложи конфискация на близо два милиона долара и глоба от $ 50 000. Прокурорите от Ню Йорк миналата седмица поискаха Майкъл Коен да лежи четири години в затвора за девет престъпления, сред които са финансови нарушения в предизборната кампания и лъжесвидетелстване пред Сената.

Доналд Тръмп първоначално отрече да е знаел за платените на фаталните красавици пари. Впоследствие президентът заяви, че това е „обикновена частна сделка“ и, ако има нарушения, то вината за тях е на Коен.

Двама други приближени на Тръмп, които са замесени в плащанията - главният финансов директор на корпорацията на Тръмп Алън Уайсбъргър и изпълнителният директор на „American Media“ Дейвид Пекър, получиха имунитет срещу наказателно преследване, за да свидетелстват за схемата със Сторми и Магдугъл.

В пледоарията си пред съда Майкъл Коен се извини на американския народ за деянията си. В емоционалната си реч той заяви, че е извърши престъпленията, воден от „сляпа вярност“ към Тръмп, за която президентът му се е отплатил с презрение и обиди.

Тръмп нарече Коен „слаб човек“, който съчинява „истории“, за да сключи сделка със спец прокурора Робърт Мълър. През последните месеци той активно съдейства на руското разследване, водено от Мълър. В частност Коен разкри, че е преговарял с чиновници на високо ниво в Кремъл за строежа на Тръмп Тауър в Москва.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай