49
Следвайте ни

Юруш на шопинга в Одрин! Турската лира се срина рекордно

viber icon

Турската лира се понижи с 1,3 процента до ново най-ниско ниво за всички времена. Това накара много българи да тръгнат отново на шопинг към Одрин.

Лирата отслабна до цели 9,875 спрямо долара, надминавайки предишния рекорд от 9,85, поставен преди две седмици.

Еврото се разменя днес за 11,29 турски лири, което е под рекорда поставен на 24 октомври от 11,32 лири. 

Един лев се разменя за 5.80 турски лири, или 1 турска лира е само 0,17 лева според курса на БНБ. 

Чуждестранните инвеститори намалиха доверието си към Турция през последните пет години, тъй като инфлацията остана предимно двуцифрена, а опасенията нараснаха относно намесата на президента Реджеп Тайип Ердоган в Централната банка, включително бързото смяна на ръководството.

Лирата загуби близо 25 процента тази година. Турската инфлация се повиши поради нарастващите цени на суровините, включително петрола и газа, които повишават цените на вноса в страната, която произвежда малко енергия. Обезценяването на валутата допринася за ценовия натиск, поддържайки инфлацията доста над целта от 5 процента.

Официалните данни показват, че нивото на безработицата е спаднало до 11,5 процента през септември.

Междувременно депутатът от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Йозкан Ялъм, неотдавна обяви, че турският монетен двор произвежда монетите, които са в обръщение в страната, на загуба.  
"Монетният двор има разходи за енергия, персонал и други ресурси. Централната банка е на сериозна загуба в производството на монети", каза Ялъм, цитиран от в. Джумхуриет. 
Турция има монети от един, пет, 10, 25 и 50 куруша, като разходите за всички са нараснали непропорционално, каза депутатът.  

За да произведеш монета от 1 куруш трябва да вложиш около 26 куруша.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

...

...

11.11.2021 | 11:07

Ами стойността на 1 грош като е 0.0017 лв, а им излиза 0,044 лв да спрат да ги секат или да секат по-големи номинали, с които да е възможно да се връща ресто. Ама те с такива монети които са кратни една на друга трудно ще се връща ресто ... 1, 5, 10, 25, 50. Полезният им ход би бил да извадят от обръщение монетата от 1 грош и да остане единствено при онлайн транзакции, всички други цени да се закръгляват до 5 гроша което е 1 ст. Както и нов дизайн на монетите, да ги намалят на размер за да им излиза сметката.

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?