71

Юруш на евтинията! Обсадихме Одрин, разменяме лев за 8 лири

Интересът на българи и гърци към пазарите в Одрин става все по-голям. Напливът от пазаруващи туристи нараства особено през последните дни, защото турската лира отново поевтиня. 

Според днешният курс на БНБ за лев получавате 8.21 турски лири, като лирата е 0.1217 лв.

И тази седмица пазара Улус в Одрин и се превърна в център на внимание специално за туристите от България. Те прииждаха масово от ранните сутрешни часове в Турция от ГКПП "Капитан Андреево", а гърците - през "Пазаркуле" - граничния пункт с Гърция. Стотици хора отново препълниха петъчния пазар Улус.

Трудно се намираха места по паркингите и улиците на Одрин. Българските пазаруваха от храна до дрехи, стоки за бита и дори гориво за автомобилите.

 

Пристигането на български и гръцки туристи е от жизнено важно значение за икономиката на Одрин и района. Освен одринските търговци, на пазара Улус идват и десетки търговци от Истанбул, с надеждата да разпродават стоките си на изгодни за чужденците цени.

 

„Дойдохме със семейството. Засега си купихме обувки и ще продължим да пазаруваме оттук. В България всичко е по-скъпо. Тук, всичко е на много добри цени. Ние купуваме всичко, включително злато", заяви Ерсан Хасан, който идва от Шумен.

Вахдет Челик, който идва в Одрин от Хасково за пазаруване всяка седмица, каза: "Тук пазаруваме различни стоки. Купуваме по заявка и на съграждани всичко - дрехи, перилни препарати,  включително и злато.“

Кезбан Хамдирашит, който също дойде в Одрин от България, заяви, че се разболял и дошъл тук на преглед в болницата. Специалистите били много добри.

 

"На пазара Улус има голям избор, на добри цени”, каза Селвер Давут, който също дойде от България, за да пазарува, „Идваме, макар и рядко.  Тъй като стойността на турската валута е по-ниска, тя е по-изгодна за нас. Купих си саксии, килими, обувки, чанти, купих още няколко артикула и струваха около хиляда лири.” 

"Българите идват на пазара Улус предимно в петък, защото има голямо разнообразие и могат да задоволят всичките си нужди от тук. Радваме се, когато виждаме българите да идват масово, казват търговците. Защото те купуват на едро."

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Българин

Българин

15.05.2022 | 00:53

Иначе само се оплаквате от Турците като сте в България докато не си промените мисленето ще вървите само на зад има много които мислят с гъзъ си

Отговори
5 0
Прав е бил дядо Славейков преди повече от 100 лета, ,

Прав е бил дядо Славейков преди повече от 100 лета, ,

14.05.2022 | 14:42

в "Не сме народ". За многото не знаещи какво е казал там : " не народ, а мърша".

Отговори
5 2
Турист

Турист

14.05.2022 | 11:36

Тукашните не са търговци а мародери, цените са космически на всичко, едно да продам е достатъчно и съм на далавера казват, ако продължи така ще свалят кепенците и всички ще хукнат към Одрин, вече се лекуваме и там , за лекарствата да не говорим

Отговори
28 2
Б. М.

Б. М.

14.05.2022 | 13:51

Статията е писана от човек владеещ не много добре български. Реклама, личаща отдалеч. Хора, които ходят редовно(всеки ден), казват, че от началото на май, нещата са се променили и цените започват да се изравняват с тези в България. Теб ще те питам, когато дойде ред за пенсия, помощ, или каквото се сетиш, в Одрин ли ще идеш?

Отговори
7 7
Таня

Таня

14.05.2022 | 14:40

Ти купувай от тези изедници и чакай пенсия. Не мерси, нагледах се на тоя филм

Отговори
3 1
Б. М.

Б. М.

14.05.2022 | 16:18

Танче, какво значи, "нагледах се на този филм"? Сега си пенсионера? Получаваш пенсия от моите данъци? Или си на държавна, общинска служба и получаваш заплата от моите данъци? Ако пък работиш и произвеждаш реален продукт, в което се съмнявам, например домати, как се чустваш, когато някой иде и купи от Турция, а не от теб?

Отговори
5 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?