49

Южен газов коридор: Най-удобния маршрут за ЕС е през Турция

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви, че Турция е най-подходящият маршрут и най-надеждното пристанище за повишаване на сигурността на доставките на газ за Европейския съюз (ЕС). Турция е готова за всякакъв вид партньорства, за да може Южния газов коридорв, да може да транспортира и "зелена" енергия.

 

Нужда от по-голямо сътрудничество 

В речта си на „9-та среща на консултативния съвет на Южния газов коридор“, проведена в Баку и председателствана от азербайджанския президент Илхам Алиев, Дьонмез заяви, че политическите, енергийните и климатичните кризи, пред които е изправен светът, изискват повече сътрудничество и че преходът към зелена енергия е от голямо значение.

 

Зелен енергиен коридор

Целта на събитието е разширяване на Южния газов коридор към нови енергийни пазари и ресурси, увеличаването на неговия капацитет и превръщането му в зелен енергиен коридор. 

 

Дьонмез даяви: „Последните глобални събития, с които се сблъскахме досега, отново показаха значението на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност. 

 

Инфраструктурни инвестиции

Турция е доказала своята надеждност със своите инфраструктурни инвестиции и успех в международни проекти.“

 

„Имаме нужда от допълнителни резерви и допълнителни страни източници, за да увеличим обема на газа. В този контекст ние сме готови да развиваме сътрудничеството ни с Азербайджан и Туркменистан."

 

Дьонмез допълни: „Направихме две плаващи звена за съхранение и газификация на втечнен газ (LNG), (FSRU). Ние удвоихме капацитета на нашите съществуващи LNG терминали. Третият FSRU ще бъде пуснат в експлоатация много скоро. През този период значително увеличихме капацитета си за пренос на газ и увеличихме капацитета си за съхранение на газ, който се планира да достигне 11 милиарда кубически метра“.

 

Използване на местните ресурси

Една от важните стъпки, предприети за укрепване на сигурността на доставките на Турция, е максималното използване на местните ресурси, допълни Дьонмез.

 

„В тази рамка ние продължаваме интензивно нашите проучвателни дейности на сушата и в морето с 4 сондажни и 2 сеизмични изследователски кораба. Усилията ни в Черно море доведоха до откриването на 710 милиарда кубични метра природен газ като цяло. Турция разполага с необходимата инфраструктура, за да се превърне в международен център за търговия с газ. 

 

Пренос на електроенергия

Министър Дьонмез каза: „Турция е най-подходящият маршрут не само за транспортиране на природен газ, но и за пренос на електроенергия. Турция, която има електрически връзки с Азербайджан, Грузия, България и Гърция, е готова за нови партньорства и проекти."

"След като завършим 4-те реактора на АЕЦ "Аккую", ние се ще имаме ядрена мощност от 7,2 гигавата до 2035 г.", заключи министъра.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
мюмюн

мюмюн

04.02.2023 | 15:21

докато има шорош_ояди в Булгаристан, ще страда!

Отговори
0 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?