3906

YouTube създава нови правила, защо?

YouTube е в процес на създаване на правила за музиката, генерирана от изкуствен интелект.

Най-популярната видео платформа си партнира със звукозаписни компании, за да определи правила за музиката, генерирана от изкуствен интелект на платформата. Това включва опции за монетизиране както за компаниите, така и за създателите, пише The Verge.

Посредством блог пост от YouTube заявиха, че ще инвестира в изграждане на системата си за управление на права Content ID, ще обнови политиките си за публикуване на манипулирано съдържание и ще внедри генеративни AI инструменти, за да открива по-добре видеоклипове, които нарушават нейните правила.

"Генеративните ИИ системи биха засилили вече съществуващи предизвикателства като злоупотреба с търговски марки и авторски права, дезинформация, спам и други", каза изпълнителният директор на YouTube Нийл Моън. "ИИ би могъл да се използва и за идентифициране на такъв тип съдържание, така че ще продължаваме да инвестираме в ИИ-задвижвани технологии, които ни помагат да предпазим обществото си - зрители, създатели, артисти и композитори".

От YouTube все още не са разкрили детайли по новите инвестиции. Платформата обещава да балансира защитата на правата с иновации, водени от създателите, включително намиране на начини за монетизиране на ИИ-съдържание.

Част от плана на YouTube е партньорство с Юнивърсъл Мюзик Груп (UMG) - един от най-големите звукозаписни лейбъли в света - за създаването на "инкубатор" за ИИ-музика, т.е. група музиканти, които "ще помогнат да се събере информация от експерименти с генеративен ИИ и изследвания" на платформата. Групата включва  Anitta, Juanes, Ryan Tedder от OneRepublic, имуществото на Франк Синатра, продуцента Rodney Jerkins, по-известен като Darkchild и композитора Max Richter. Това са само част от артистите, замесени в проекта. Всички те имат договори с UMG.

"В самия център на колективния ни поглед са стъпки към построяване на безопасна, отговорна и печеливша екосистема от музика и видео - такава, в която артисти и композитори ще имат възможността да запазят творческата си почтеност и правото си на избор, както и да бъдат справедливо компенсирани", заяви председателят и изпълнителен директор на UMG Lucian Grainge в отделно изявление.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?